Wykonanie
By MagicPot, 8 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Każdy z Nas chyba lubi barszcz czerwony. Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam go! Mogłam go zjadać z
ziemniakami i kotletem
schabowym – nietypowe podanie barszczu czerwonego, ale każdy dom ma swoje zwyczaje i tradycje. Jednak najbardziej tradycyjną rzeczą charakterystyczną dla barszczu czerwonego jest fakt by barszcz pozostał czerowny. Może nie każdy ma z tym problem, lecz ja niestety miałam i dlatego też nie chciałam podejmować się samodzielnego przygotowania czerwonego barszczu. To znajoma podała mi tajemniczy składnik by barszcz czerwony nie brązowiał –
ocet. Ha! Jakie to proste. Ponoć można zamiast
octu dodać kwasek
cytrynowy – przygotowując mój pierwszy barszcz czerwony użyłam
octu.Poniżej podaję przepis na tradycyjny barszcz czerwony przygotowany zgodnie z wytycznymi sąsiadkiPoniższa ilość składników jest na 7,5 – 8 L
wody.1 kg
ziemniaków2 kg
buraków8 średniej wielkości
marchewek4 średnie
pietruszku1 średni
selerjeden średni
por4 ząbki
czosnku6 „kapci”
grzybów2 łyżki
octu – ja użyłam zwykłego –
spiritusowegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
majeranek, 2 sztuki
liśća laurowego, kilka ziarenek
ziela angielskiegoPrzygotowania należy zacząć od dokładnego umycia warzyw. Natępnie obieramy je ze skórki zewnętrznej.Całą zupę gotowałam na 3 z 6-cio stopniowej skali na palniku.
Włoszczyznę, czyli
marchew,
seler,
por i
pietruszkę wraz z obranym
czosnkiem i
przyprawamy wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy – u mnie to trwało około 1 godziny.Umyte
buraki (niezapomnijcie obciąć ogonków) dorzucamy do
włoszczyzny i gotujemy jeszcze przez około 30 – 45 minut.Następnie dodałam obrane
ziemniaki i gotowałam jeszcze około 1godziny.Następnie wyciągnęłam
buraki z zupy i odczekałam parenaście minut i obrałam ze skórki a nsatępnie starłam na tarce o małych oczkach.Dodałam
ocet do zupy i starte
buraki i grzałam na 2 z 6-cio stopniowej skali na palniku – pamiętajcie, że nie wolno zagotować, tzn. nie mogą powstać bąbelki w zupie. Grzałam zupę przez około 10 minut.Następnie wyciągnęłam drugi garnek i sitko z małymi oczkami i przecedziłam wszystko.Barszcz czerwony gotowy!Gdy smak wam nie pasował, możecie dodać jeszcze
soli i
pieprzu, słyszałam że niektórzy dodają nawet odrobinę
cukru – lecz gdy
marczewka jest słodka to
cukier nie powinien być potrzebny.Smacznego!Polecam inne przepisy zupy: