Wykonanie
Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym
stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych
buraków.Przepis na zakwas znajdziecie tutaj .Zakwas musimy przygotować kilka dni a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny.
Składniki:3
marchewki3
pietruszkiBiała część
poraPół dużego
selera20g suszonych podgrzybków4 duże
burakiLiść laurowyZiele angielskiePieprz czarny w ziarnach
SólmajeranekNa zakwas :1,5kg
buraków czerwonychgłówka
czosnku5-7
liści laurowych,około 20 kulek
ziela angielskiegołyżka
solikromka
chleba razowego - na zakwasie (bez
drożdży)przegotowana ciepła
woda – około 1,5 litraWykonanie:Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe
buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami
czosnku,
liściem laurowym i
zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną
wodą z dodatkiem
soli - tak by pokryła
buraki. Dodajemy kromkę
chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy
chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z
suszonymi grzybami w osolonej wodzie.
Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4
liście laurowe, kilka kulek
ziela angielskiego, kilka ziaren
pieprzu oraz
sól. Zalewamy taką ilością
wody aby przykryła
buraki i gotujemy do miękkości.Łączymy ze sobą
wywary warzywno-
grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu
smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku
pieprzem i
majerankiem