ßßß Cookit - przepis na Tort migdałowo-truskawkowo-kokosowy - dekoracja dla chłopca

Tort migdałowo-truskawkowo-kokosowy - dekoracja dla chłopca

nazwa

Wykonanie

Dziś w mojej rodzinie jest małe-duże święto. Urodziny mojego siostrzeńca, które w większym gronie obchodziliśmy wczoraj. Rok temu przygotowałam Arturkowi zdrowy tort urodzinowy - zgodnie z prośbą mojej siostry ;) . W tym roku, zgodnie z jej instrukcjami i życzeniami, dla odmiany przygotowałam tradycyjny tort (alergia siostrzeńca trochę odpuściła i może pozwolić sobie na nieduże ilości nabiału) z dekoracją nawiązującą do ostatniej największej pasji Arturka- samochodzikami. Efekt moich starań znajdziecie poniżej. Dodam tylko, że tort przetrwał 2-godzinny transport i w całym kawałku dotarł do solenizanta.
Na ciasto:
350 g miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny
350 g cukru pudru
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g zmielonych migdałów
6 jaj
Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm)i pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 60 minut. Po wystudzeniu placek dzielimy na 2 części, uprzednio odcinamy górkę, która wypiętrzyła się podczas pieczenia.
Krem truskawkowy:
450 g mrożonych truskawek - w sezonie użyjmy świeżych, możemy wówczas nieco zmniejszyć ilość cukru
1 szklanka mleka
szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
500 g mascarpone
Truskawki (nie musimy ich uprzednio rozmrozić) zagotowujemy razem z cukrem i dokładnie blendujemy. W mleku rozrabiamy mąki. Mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń. Budyń przecieram przez gęste sitko. Studzimy. Wystudzony dodajemy porcjami do mascarpone.
Blat koksowy:
5 białek
1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy porcjami po 1-2 łyżki cukru i ciągle ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, wysmarowane masłem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 190 stopni. Studzimy.
Składanie - 1 placek- 1/2 masy truskawkowej- beza kokosowa- 1/2 masy truskawkowej- 2. placek- boki i wierzch tortu pokrywamy masą maślaną.
Na wierzch i boki tortu masa maślana:
200 g miękkiego masła
ok. 750 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
łyżka pasty waniliowej
sok z cytryny
Masło z pastą waniliową ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy cukier puder - miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, dodając pod koniec wodę i sok z cytryny. Musimy uzyskać gładki krem. Rozprowadzamy go na wierzchu i bokach ciasta- partiami na 2 razy. Po pierwszym pokryciu boków i wierzchu ciasta, tort wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby masa maślana stwardniała. Następnie nakładamy pozostałą porcję kremu. Wyrównujemy boki i wierzch. Ponownie schładzamy 30 minut. Po tym czasie możemy dekorować masą marcepanową.
Dekoracja:
250 g zielonej masy marcepanowej
biała, czerwona i granatowa masa marcepanowa
2 świeczki- autka
podłużne żelki truskawkowe,jabłkowe, wiśniowe i o smaku owoców leśnych
żelki serca
Zielony marcepan podgrzewamy w mikrofali ok. 10-15 sekund. Podsypując cukrem pudrem wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy okrąg o średnicy tortu- czyli 26 cm. Wierzch tortu- czyli masę maślaną- delikatnie smarujemy wodą za pomocą pędzelka- masa marcepanowa łatwiej się nam przyklei. Delikatnie układamy marcepan. Z masy granatowej (również podgrzewamy w mikrofali) wycinamy drogę, na której za pomocą wody przyklejamy wycięte z białego marcepanu pasy. Drogę przyklejamy na wodę na zielonym marcepanie. Umieszczamy świeczki- autka. Z czerwonego marcepana wykrawamy literki, napis również mocujemy na torcie za pomocą odrobiny wody. Boki obkładamy przyciętymi podłużnymi żelkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/tort-migdaowo-truskawkowo-kokosowy.html