Wykonanie
Dziś w mojej rodzinie jest małe-duże święto. Urodziny mojego siostrzeńca, które w większym gronie obchodziliśmy wczoraj. Rok temu przygotowałam Arturkowi zdrowy tort urodzinowy - zgodnie z prośbą mojej siostry ;) . W tym roku, zgodnie z jej instrukcjami i życzeniami, dla odmiany przygotowałam tradycyjny tort (alergia siostrzeńca trochę odpuściła i może pozwolić sobie na nieduże ilości
nabiału) z dekoracją nawiązującą do ostatniej największej pasji Arturka- samochodzikami. Efekt moich starań znajdziecie poniżej. Dodam tylko, że tort przetrwał 2-godzinny transport i w całym kawałku dotarł do solenizanta.Na ciasto:350 g miękkiego
masłaskórka otarta z 1
cytryny350 g
cukru pudru350 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g zmielonych
migdałów6 jajPrzygotowujemy ciasto-
masło miksujemy z
cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z
cytryny.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia oraz
migdałami.
Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy
maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i
jajka.Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm)i pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 60 minut. Po wystudzeniu placek dzielimy na 2 części, uprzednio odcinamy górkę, która wypiętrzyła się podczas pieczenia.Krem
truskawkowy:450 g mrożonych
truskawek - w sezonie użyjmy świeżych, możemy wówczas nieco zmniejszyć ilość
cukru1 szklanka
mlekaszklanka
cukru3 łyżki
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanej500 g
mascarponeTruskawki (nie musimy ich uprzednio rozmrozić) zagotowujemy razem z
cukrem i dokładnie blendujemy. W
mleku rozrabiamy
mąki. Mieszankę przelewamy do gotujących się
truskawek. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty
budyń.
Budyń przecieram przez gęste sitko. Studzimy. Wystudzony dodajemy porcjami do
mascarpone.Blat koksowy:5
białek1 i 3/4 szklanki
wiórków kokosowych1 szklanka
cukruszczypta
soliBiałka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec dodajemy porcjami po 1-2 łyżki
cukru i ciągle ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Na samym końcu dodajemy
wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, wysmarowane
masłem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 190 stopni. Studzimy.Składanie - 1 placek- 1/2 masy truskawkowej-
beza kokosowa- 1/2 masy truskawkowej- 2. placek- boki i wierzch
tortu pokrywamy masą
maślaną.Na wierzch i boki
tortu masa
maślana:200 g miękkiego
masłaok. 750 g
cukru pudru1 łyżka gorącej
wodyłyżka pasty waniliowej
sok z cytrynyMasło z pastą
waniliową ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy
cukier puder - miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, dodając pod koniec
wodę i
sok z cytryny. Musimy uzyskać gładki krem. Rozprowadzamy go na wierzchu i bokach ciasta- partiami na 2
razy. Po pierwszym pokryciu
boków i wierzchu ciasta, tort wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby masa
maślana stwardniała. Następnie nakładamy pozostałą porcję kremu. Wyrównujemy boki i wierzch. Ponownie schładzamy 30 minut. Po tym czasie możemy dekorować masą marcepanową.Dekoracja:250 g zielonej masy marcepanowejbiała, czerwona i granatowa masa marcepanowa2 świeczki- autkapodłużne żelki
truskawkowe,
jabłkowe,
wiśniowe i o smaku
owoców leśnychżelki
sercaZielony marcepan podgrzewamy w mikrofali ok. 10-15 sekund. Podsypując
cukrem pudrem wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy okrąg o średnicy
tortu- czyli 26 cm. Wierzch
tortu- czyli masę
maślaną- delikatnie smarujemy
wodą za pomocą pędzelka- masa marcepanowa łatwiej się nam przyklei. Delikatnie układamy marcepan. Z masy granatowej (również podgrzewamy w mikrofali) wycinamy
drogę, na której za pomocą
wody przyklejamy wycięte z białego marcepanu pasy.
Drogę przyklejamy na
wodę na zielonym marcepanie. Umieszczamy świeczki- autka. Z czerwonego marcepana wykrawamy literki, napis również mocujemy na torcie za pomocą odrobiny
wody. Boki obkładamy przyciętymi podłużnymi żelkami. Smacznego!