Wykonanie
Pączki na
serku waniliowym, podobnie jak pączki ziemniaczane, przybierają nieco mniej regularny kształt niż klasyczne pączki. Są też nieco cięższe, co nie oznacza, że nie są puszyste. Wymagają też nieco więcej wyczucia, gdyż są bardziej podatne na wchłanianie tłuszczu niż klasyki. Pomimo tych utrudnień warto podjąć wyzwanie i je przygotować. Jeśli będziecie postępować zgodnie ze wskazówkami, sukces macie gwarantowany. Polecam wykorzystać w tym przepisie nadzienie
jabłkowe, które idealnie się tu sprawdza, a pączki z tym farszem smażą się zdecydowanie najlepiej. Smacznego!SKŁADNIKI (na 25 pączków):· 1 kg
mąki + trochę do podsypywania· 200 g
masła· 8
żółtek (z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu)· 1 szklanka
cukru· 300 g gęstego
serka waniliowego· 1
laska wanilii· 100 g
drożdży + 1/2 szklanki
mleka + łyżka
cukru + łyżka
mąki· szczypta
soli· 1
pomarańcza· 2 łyżki
spirytusuNadzienie:- 1,5 kg
jabłek-
cukier waniliowy do smaku (ok. 3 łyżki)- 2 łyżki
bułki tartej-
cynamon· Ewentualnie w zastępstwie masy
jabłkowej marmolada truskawkowa lub masa kajmakowa·
olej rzepakowy do smażenia- 2 litry
Lukier- 2
cytryny i ok. 500 g
cukru pudruskórka kandyzowana z
pomarańczymasa kajmakowa do dekoracjiNadzienie-
jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do garnka i prużymy aż
jabłka zmiękną, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy
cukrem i
cynamonem. Zagęszczamy
bułką tartą.Przygotowujemy zaczyn-
drożdże kruszymy, rozcieramy z
cukrem, dodajemy łyżkę
mąki i stopniowo cały czas mieszając zalewamy ciepłym
mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przez ten czas przygotujemy pozostałe składniki).
Masło topimy. Odstawiamy na bok, żeby lekko przestygło- musi być ciepłe, ale nie gorące.
Żółtka miksujemy z
cukrem na puszystą masę.Do miski dodajemy
mąkę, skórkę i sok z
pomarańczy i szczyptę
soli- dokładnie mieszamy. Dodajemy zaczyn,
serek,
spirytus, i
masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte
żółtka. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy z niego po kawałku ciasta, spłaszczamy, nadziewamy farszem
jabłkowym lub ulubioną marmoladą/masą
krówkową i formujemy kulki. Układamy je na oprószonej
mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20- 30 minut do wyrośnięcia.Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym
oleju rzepakowym (temp. 165-175stopni) z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oblane lukrem przygotowanym z
soku z cytryny i
cukru pudru. Pączki lukrujemy jeszcze gorące, więc
lukier powinien być dość gęsty. Dekorujemy
skórką pomarańczową. Masę
krówkową przekładamy na rękawa cukierniczego z cienką końcówką i dekorujemy nim polukrowane pączki. Smacznego!