Wykonanie
A może zamiast pączków czy
faworków warto upiec takie drożdżówki ?Składniki:1/2 szklanki
mleka7 g suchych
drożdży1 łyżka
cukru2 niepełne szklanki
mąki2 łyżki rozpuszczonego
masła1
żółtkoszczypta
soliponadto:
serek almette z
Gruszką i
jabłkiem lub
marmoladacukier brązowy,
cynamon,
cukier puderPrzygotowanie:W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże, dodać
cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.(
drożdże podwoja objętość)
Mąkę przesiać do miseczki, dodać
sól, roztopione
masło,
żółtko i wyrośnięte
drożdże- wyrobić łyżką drewnianąUformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięciaWyrośnięte ciasto podzielić na co najmniej 6-8 częściKażdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować cienko
marmoladą lub
serkiem Almette z
gruszką i
jabłkiemKażdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końceSplecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować
jajkiem( ja posmarowałam roztrzepanym
białkiem), oprószyć
cynamonem i
cukrem brązowymPiec ok. 30-35 min. w 200*CPo upieczeniu można oprószyć
cukrem pudrem.
przepis pochodzi z książeczki "Inspiracje Almette"
Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu :)