ßßß Cookit - przepis na Warkocze drożdżowe z cynamonem

Warkocze drożdżowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

A może zamiast pączków czy faworków warto upiec takie drożdżówki ?
Składniki:
1/2 szklanki mleka
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 żółtko
szczypta soli
ponadto:
serek almette z Gruszką i jabłkiem lub marmolada
cukier brązowy, cynamon, cukier puder
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.( drożdże podwoja objętość)
Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięte drożdże- wyrobić łyżką drewnianą
Uformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto podzielić na co najmniej 6-8 części
Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować cienko marmoladą lub serkiem Almette z gruszką i jabłkiem
Każdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końce
Splecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować jajkiem( ja posmarowałam roztrzepanym białkiem), oprószyć cynamonem i cukrem brązowym
Piec ok. 30-35 min. w 200*C
Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
przepis pochodzi z książeczki "Inspiracje Almette"
Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/warkocze-drozdzowe-z-cynamonem.html