Wykonanie
Sezon szkolny i przedszkolny w pełni się rozkręcił. Jest to też czas przygotowywania drugich śniadań dla dzieci. Owszem zawsze pozostaje alternatywa wręczenia im pieniędzy, ale wówczas dzieci na pewno zainwestują je w
słodycze, które nie mają żadnych wartości odżywczych, a za to mnóstwo
cukrów prostych. Wobec takiej alternatywy zdecydowanie lepiej samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z
owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy
kawie perfekcyjne.
Składniki:Ciasto:· 2,5 szklanki
mąki tortowej· 4 dag
drożdży· 2
żółtka· 2 łyżki
cukru· 3/4 szklanki
mleka· 1/3 kostki
masła· opakowanie
cukru waniliowego·
białka do posmarowania rożków· szczypta
soliNadzienie:· 3
jabłka· łyżka
cynamonu· 1-2 łyżki
cukru brązowegoRobienie rożków rozpoczynamy od przygotowania miski. Wrzucamy do niej rozkruszone
drożdże,
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy, przesianą
mąkę i
sól. Wszystko mieszamy, dodajemy
mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z
cukrem brązowym i
cynamonem. Trzymamy na ogniu ok. 10 min mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części (może być więcej części jeśli komuś wygodniej pracować na mniejszej porcji ciasta). Rozwałkowujemy wybraną porcje. Z papieru wycinamy kwadrat o pożądanej wielkości. U nas rożki były dość duże, ale równie dobrze można przygotować malutki na jeden kęs. Kwadrat przykładamy do rozwałkowanego ciasta i wycinamy, robimy tak z całym
ciastem. Na środek kwadratu nakładamy przygotowany farsz i składamy w trójkąt zlepiając brzegi. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, i odstawiamy do wyrośnięcia (pomiędzy trójkątami trzeba zostawić przerwy ponieważ pięknie jeszcze wyrosną). Kiedy już urosną, smarujemy z wierzchu ubitym
jajkiem z łyżką
wody, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Jak pięknie się zarumienią to wyjmujemy i posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!!