ßßß
Składniki (na 22 szt.):1 kg mąki1 kostka drożdży (100 g)150 g masłapół szklanki cukru2 szklanki mleka5-6 żółtekpół łyżeczki soliNa nadzienie: ulubione powidła/ marmoladaPrzygotowanie:1. Mąkę przesiać do dużej miski.2. Rozczyn: Do miseczki wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.3. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Masło rozpuścić i odstawić.4. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól i letnie mleko. Wyrobić ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.5. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: pierwszą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2 cm, pozostałe przykryć ściereczką. Wykrawać szklanką lub filiżanką krążki (u mnie filiżanka o średnicy 9,5 cm). Następnie każdy krążek cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15x17 cm, nałożyć powidła/ marmoladę, poniżej nożem naciąć paski o szerokości ok. 1 cm i zwijać rogaliki. Poniższej instrukcja:
7. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 6 rogalików na blachę), pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować rogaliki roztrzepanym białkiem.8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.)Ja piekłam w czterech partiach.9. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować.Źródło/ Inspiracja: przepis na ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji"