Wykonanie
Dziś coś specjalnego dla fanów
ciast drożdżowych, pączków i ....
cynamonu . Pyszne, puszyste i delikatne pączki
cynamonowe z sezonowymi
borówkami zwieńczone
cynamonowym lukrem przygotowanym na
soku z cytryny. Podczas smażenia w całym domu unosi się niepowtarzalny aromat. Już sam zapach sprawi, że nie będzie w stanie oprzeć się tym słodkościom. A kiedy już spróbujecie, na stałe zagoszczą w Waszym repertuarze deserowym. Przepis ten powstał z myślą o szczególnym wydarzeniu (więcej zdradzić nie
mogę, dodam tylko, że za jakieś kilka tygodni napiszę nieco więcej- zaglądajcie więc na bloga ;) ) . To mała modyfikacja ostatnio opublikowanego przeze mnie przepisu na pączki na budyniu. Ciasto wzbogaciłam ukochanym przeze mnie
cynamonem, podobnie zresztą jak
lukier. A że z
cynamonem idealnie komponuje się
wanilia, uszlachetniłam przepis dodając ziarenka z całej laski tej aromatycznej
przyprawy. Dla mnie to pączki idealne... I na 100% sięgnę po ten przepis za kilka miesięcy w czasie karnawału . Zmienię tylko nadzienie... może tym razem padnie na
jabłka ? Kto wie ;) .SKŁADNIKI (na 25 pączków):· 1 kg
mąki + trochę do podsypywania· 200 g
masła· 8
żółtek (z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu)· 1 szklanka
cukru· 1
budyń waniliowy (na 1/2 l
mleka) + 2 łyżki
cukru· 1
laska wanilii· 2 szklanki
mleka· 100 g
drożdży + 1/4 szklanki
mleka + łyżka
cukru + łyżka
mąki· szczypta
soli· skórka otarta z 1
cytryny· 2 łyżki
spirytusu· 1 czubata łyżeczka
cynamonuNadzienie:· 600 g
borówki amerykańskiej·
cukier do smaku-w zależności jak słodkie mamy
owoce -3-4 łyżki· 2 łyżki
bułki tartej·
olej rzepakowy do smażenia- 2 litry
Lukier- 2
cytryny i ok. 500 g
cukru pudru + 1- 2 łyżeczki
cynamonuskórka kandyzowana z
pomarańczyProszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki zimnego
mleka. 1 szklankę
mleka zagotowujemy z 2 łyżkami
cukru i ziarenkami z 1
laski wanilii. Przelewamy do niego rozrobiony
budyń. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż ładnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok.Przygotowujemy zaczyn-
drożdże kruszymy, rozcieramy z
cukrem, dodajemy łyżkę
mąki i stopniowo cały czas mieszając zalewamy ciepłym
mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przez ten czas przygotujemy pozostałe składniki).
Masło topimy z połową szklanki
mleka. Odstawiamy na bok, żeby lekko przestygło- musi być ciepłe, ale nie gorące.
Żółtka miksujemy z
cukrem na puszystą masę.Do miski dodajemy
mąkę,
cynamon,
skórkę z cytryny i szczyptę
soli- dokładnie mieszamy. Dodajemy zaczyn,
spirytus, ciepły
budyń i
masło z
mlekiem. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte
żółtka. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- ok. 60 minut.Farsz-
borówki mieszamy z
cukrem i
bułką tartą.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy z niego po kawałku ciasta, spłaszczamy, nadziewamy
borówkami i formujemy kulki. Układamy je na oprószonej
mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20- 30 minut do wyrośnięcia.Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym
oleju rzepakowym (temp. 165-175stopni) z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony- pierwszą stronę pod przykryciem, kiedy obrócimy pączki na drugą stronę bez przykrycia. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oblane lukrem przygotowanym z
soku z cytryny i
cukru pudru wymieszanym z
cynamonem. Pączki lukrujemy jeszcze gorące, więc
lukier powinien być dość gęsty. Dekorujemy
skórką pomarańczową i
borówkami. Smacznego!A poniżej odcinek programu "Przepis dnia", w którym przygotowuję te pyszne pączko-jagodzianki. Zapraszam.