Wykonanie
Chodziły za mną od dłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek
cynamonu,
przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje zrobiłam z
wiśniami.. Przepis na takie pączki i filmik można zobaczyć tutaj .1 kg
mąki200 g
masła1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
przyprawy do piernika8
żółtek1 szkl.
cukru1
budyń waniliowy2 szklanki
mleka10 dkg
drożdży + 1/4 szkl.
mleka + łyżka
cukru + łyżka
mąkiszczypta
soli3 łyżki
cukru waniliowegoskórka otarta z 2
cytryn2 łyżki
spirytusuwiśnieProszek budyniowy rozrobić w 1/2 szkl. zimnego
mleka. 1,5 szklanki
mleka zagotować, wlać do niego rozrobiony
budyń. Gotować na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.Wystudzić.
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z
cukrem , zalać ciepłym
mlekiem.Dodać łyżkę
mąki i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Do
żółtek dodać 1 szkl.
cukru i utrzeć na gładką masę.
Masło roztopić w rondelku, dodać 1/2 szkl.
mleka i razem podgrzać. Do
mąki cynamon i
przyprawę do piernika. Następnie dodać,
budyń i
masło z
mlekiem oraz zaczyn i utarte
żółtka z
cukrem.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodać 2 łyżki
spirytusu. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać
cukrem pudrem.