Wykonanie
Lubicie drożdżówki? Na pewno. Są takie puszyste, pachnące, z
budyniem waniliowym. Bardzo lubię patrzeć jak ciasto w piekarniku rośnie, a zapach unosi się w całym mieszkaniu.
Składniki:2,5 szklanki
mąki150 ml
mleka50 g
drożdży2
żółtkaszczypta
soli80 g
masła4 łyżki
cukrubudyń waniliowyMleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę
cukru oraz
drożdże. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych
drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną
mąkę,
cukier i
sól. Następnie dodajemy
żółtka i roztopione
masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawamy kółka, układamy je po trzy, aby jedno na drugie zachodziło. Zwijamy je w „roladkę” i przekrajamy na pół (w poprzek). Tak zrobione różyczki układamy niezbyt ciasno w foremkach do tartaletek (po 4 w każdej foremce). Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta, aby zakryć dno foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym ok. 180 stopni ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę wcześniej ugotowanego budyniu (
budyń należy przygotować z 350 ml
mleka). Drożdżówki ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!