ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
– 300 g mąki
– 130 g mleka
– 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suszonych)
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 100g cukru
– pół łyżeczki soli
– 65 g miękkiego masła
– 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka ( do posmarowania drożdżówek )
budyń waniliowy
Przygotowanie:
* Do miski wlewamy mleko, z cukrem i pokruszonymi drożdżami.
Rozczyn przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut.
* W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i resztą cukru, dodajemy gotowy rozczyn i mieszamy.
Wbijamy jajko i żółtko i dalej mieszamy.
* Dodajemy po kawałku miękkiego masła, ucierając najlepiej robotem z hakiem do ciasta, przez jakieś 10-15 minut.
Ciasto po tym czasie będzie gładko odchodzić od rąk. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
* Po pół godzinie wyciągamy ciasto z miski, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki.
Zostawiamy je na chwilę pod ściereczką i zajmujemy się budyniem :)
* Budyń ( waniliowy ) przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.
* Podrośnięte bułeczki formujemy na placuszki i w środku każdego robimy lekkie, ale szerokie wgłębienie ( ja zrobiłam to dnem miseczki ).
Nakładamy do każdego budyń, smarujemy z wierzchu jakiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20 min. aż się zarumienią ( zależy od piekarnika ).
Ciepłe bułki smarujemy lukrem zrobionym z połączenia cukru pudru i mleka ( mniej więcej na 10 łyżek cukru pudru – 2-3 łyżki mleka i razem rozcieramy ).
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/drozdzowki-z-budyniem