ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe maślane bułeczki z kruszonką

Drożdżowe maślane bułeczki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam drożdżowe placki i bułeczki. Niedługo sama będę wyglądała jak taka bułeczka... ale kiedy tak ślicznie w kuchni pachnie, to nie można się oprzeć... Przepis na te maślane smakołyki pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień". Są cudownie mięciutkie i pachnące... Zniknęły jeszcze ciepłe ;) Polecam :)
Składniki:
40g drożdży
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
250g mleka
500g mąki
70g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki (może by pomieszana krupczatka z pszenną)
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Składniki na kruszonkę zagnieśc i wstawić do lodówki.
Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut. Mąkę i sól wymieszać. Dodać masło, żółtka i mleko z dożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie formowac małe bułeczki i układac je na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Odstawić do napuszenia na kolejne 25-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 25 minut do zezłocenia.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/drozdzowe-maslane-bueczki-z-kruszonka.html