Wykonanie
Pączki w środku lata?
Czemu nie, ale jeśli ma być to deser wakacyjny obowiązkowo ze świeżymi
owocami. A jak lato to przecież pyszne
jagody i
borówki. Można wprawdzie przyrządzić klasyczne jagodzianki, ale
czemu nie pokusić się o nieco trudniejszy wypiek? Dzisiejszy przepis oprócz tego, że łączy w sobie to co najpyszniejsze z jagodzianek (nadzienie ) i to co najpyszniejsze z pączków (pulchne ciasto i złocistą skórkę), to jeszcze przygotowany jest na nieco nietypowym jak na
ciasto drożdżowe dodatku- budyniu
waniliowym. Dzięki dodatkowi samych
żółtek (nie przerażajcie się ich ilością) ciasto jest niezwykle lekkie i pięknie wybarwione na żółty kolor. Na tym opisie poprzestanę- przepis reklamuje się sam, a jak wypróbujecie zrozumiecie dlaczego :) . Zapraszam na wyjątkowe wakacyjne pączki- czyli taki mały tłusty czwartek w środku lata. :)Ps. Pączki można z powodzeniem mrozić, po rozmrożeniu smakują jak świeże :)Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniuSKŁADNIKI (40 pączków):· 1,5 kg
mąki· 300 g
masła· 12
żółtek· 1,5 szklanki
cukru· 1
budyń waniliowy (na 3/4 l
mleka)· 3 szklanki
mleka· 150 g
drożdży + pół szklanki
mleka + łyżka
cukru + łyżka
mąki· szczypta
soli· 3 łyżki
cukru waniliowego· skórka otarta z 2
cytryn· 3 łyżki
spirytusuNadzienie:· 700 g
borówki amerykańskiej·
cukier do smaku-w zależności jak słodkie mamy
owoce· 3 łyżki
bułki tartej·
olej do smażenia- ok 2 litryProszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki zimnego
mleka. 1,5 szklanki
mleka zagotowujemy i przelewamy do niego rozrobiony
budyń. Gotujemy na małym ogniu aż ładnie zgęstnieje.Przygotowujemy zaczyn-
drożdże kruszymy, rozcieramy z
cukrem. Zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy łyżkę
mąki i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło topimy.Do miski dodajemy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
skórkę z cytryny i szczyptę
soli. Mieszamy, na wierzchu wylewamy zaczyn, ciepły
budyń ,
masło i pozostałe lekko podgrzane
mleko (1 szklanka). Zaczynami wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte
jajka i
spirytus. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Farsz-
borówki mieszamy z
cukrem i
bułką tartą.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy z niego po kawałku ciasta, nadziewamy
borówkami i formujemy kulki. Układamy je na oprószonej
mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym
oleju rzepakowym z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony- pierwszą stronę pod przykryciem, kiedy obrócimy pączki na drugą stronę bez przykrycia. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oblane lukrem przygotowanym z
soku z cytryny i
cukru pudru ile zabierze. Dekorujemy
skórką pomarańczową i
borówkami. Smacznego!