ßßß Cookit - przepis na Lukier:

Lukier:

nazwa

Wykonanie

W czasie karnawału piekłam różne odmiany pączków i faworki, ale w Tłusty Czwartek zawsze stawiam na tradycyjne pączki.
Korzystałam z mojego sprawdzonego przepisu, który jest już na blogu, ale nieco go zmieniłam. Największą zmianą jest sposób nadziewania, bo dżemem wypełniałam już upieczone pączki, a nie tak jak wcześniej surowe. Na koniec polałam je lukrem i posypałam kandyzowaną skórką cytrusową.
Przyznam Wam, że są jeszcze pyszniejsze niż zwykle. Może zabrzmi to nieskromnie, ale to najlepsze pączki jakie jadłam. Taka prawda, więc czemu mam kłamać ;)
Pączki II
Składniki na zaczyn :
50 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej chlebowej (strong white)
szczypta cukru
Ciasto:
500 g mąki pszennej chlebowej (strong white)
40 g cukru z wanilią
35 g cukru
5 dużych żółtek
125 g ciepłego mleka
odrobina soli
1 łyżka spirytusu
1 łyżka rozpuszczonego masła (15 g)
ulubiona marmolada, powidła lub dżem (u mnie dżem truskawkowy)
olej do smażenia
dodatkowo: lukier i kandyzowana skórka cytrusowa (cytryna + pomarańcza)
Lukier:
szklanka cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
sok z cytryny; do smaku
Drożdże rozpuść w 125 g mleka ze szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki.
W międzyczasie w dużej misce utrzyj żółtka z oboma cukrami do białości.
Do żółtek wsyp przesianą mąkę, sól, zaczyn i mleko. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie wlej spirytus i rozpuszczone masło, dobrze wyrób.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilę, żeby je odgazować. Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, na grubość około 2 cm i wytnij kółka np szklanką. Wycięte pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut. Smaż w głębokim oleju po około 3 minuty z każdej strony (temperatura ok 170°C). Pączki układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Do rękawa cukierniczego z długą końcówką nałóż dżem i nadziej nim wystudzone pączki.
Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aby trzymać dość rzadki lukier. Polej nim pączki i udekoruj np skórką kandyzowaną.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Pączki
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2014/02/paczki-ii.html