ßßß Cookit - przepis na Ananasowy sernik na zimno na makowcu

Ananasowy sernik na zimno na makowcu

nazwa

Wykonanie

Ot sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.
Ciasto makowe:
25dag maku
3 jabłka
5 jajek
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki
6 łyżek kaszy manny
1 szkl cukru
Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka)
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
3 łyżeczki żelatyny
puszka ananasów
czekolada mleczna
kilka łyżek mleka
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierz ciasta.
Smacznego.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/04/anansowy-sernik-na-zimno-na-makowcu.html