Wykonanie
To mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością
jabłek ale za to bez
mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie
mogę się oprzeć.*foremka 24*24 cmSkładniki:300 g
maku4-5 łyżek
kaszy manny5
jajek200 g
masła1 i 1/2 szklanki
cukru600 g
jabłek2 łyżeczki
proszku do pieczeniarodzynkipolewa:100 g
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekaozdoby
cukroweMak zalać 2 szklankami
wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować
wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej
jajka i ubijać je na parze powoli dodając
cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać
mak,
masło,
jabłka i
kaszę mannę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać
rodzynki (lub inne
bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić.
Czekoladę połamać i razem z
mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się
wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować.