ßßß Cookit - przepis na makowiec japoński

makowiec japoński

nazwa

Wykonanie

300 g maku
250 g masła
1 1/2 szklanki cukru
8 łyżek kaszki manny
5 00 g jabłek
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g kandyzowanej skórki pomarańczy i/lub cytryny
50 g suszonej żurawiny l ub rodzynek
aromat migdałowy
Mak go tować w wodzie ok 30 min., potem zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać żółtka, p otem kaszke manną, aromat, proszek do pieczenia.
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do masy razem z zmielonym makiem i skórkami i żurawiną. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z masą . Piec 50 min. w temp. 180 stopni.
Wystudzone można polukrować.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/12/makowiec-meksykanski.html