ßßß Cookit - przepis na Pulpety z papryką i pieczarkami

Pulpety z papryką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pulpety z papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Zachęcam do zrobienia takich pulpecików oraz do jedzenia kaszy. Nie tylko jęczmiennej, lecz takiej, jaką lubicie najbardziej. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa :)
Składniki pulpetów:
500 g mielonej karkówki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
60 ml bułki tartej (1/4 szklanki)
1 jajko
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia pulpetów
Składniki sosu:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
500 g malutkich pieczarek
3,5 cebuli
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami.
Wykonanie pulpetów:
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.
Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki.
Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.
Z mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy dostosować do wielkości patelni, na której przygotowujemy potrawę. Ułożone obok siebie powinny bez problemu się na niej mieścić)
Pulpety obsmażamy na oliwie, z obu stron (do obsmażania nie wkładamy na patelnię wszystkich pulpetów na raz). Pulpeciki powinny się apetycznie przyrumienić. W środku mogą pozostać surowe.
Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.
Wykonanie sosu:
Papryki kroimy na krótkie, cienkie paseczki.
Pieczarki kroimy na ćwiartki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na oliwę ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę, solimy do smaku i podsmażamy do jej zeszklenia.
Gdy cebula jest gotowa, dodajemy pieczarki, całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy 5 minut.
Następnie dodajemy paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą.
Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem.
Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy.
Podajemy z kaszą lub innymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/04/pulpety-z-papryka-i-pieczarkami.html