Wracam do domu po pracy. Głodna. W lodówce szpinak, ser biały z lokalnego targu z czosnkiem niedźwiedzim, mozarella... więc szybka myśl - TARTA! świetnie! będzie i na następny dzień do pracy :)Składniki:- 2 szklanki mąki razowej pszennej- 125 g masła- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany- łyżeczka proszku do pieczenia- pół łyżeczki soli- 2 łyżki wody zimnej- 2 jajaWszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy ręką lub mikserem planetarnym mieszadłem hakowym.Zagniecione ciasto formujemy w kulę, wkładamy w folię i do lodówki na minimum 30 minutFARSZ:- 450 g szpinaku (moze byc mrożony)- 4 żabki czosnku- 150 g sera białego z czosnkiem niedźwiedzim- jajko- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, lubczyk ogrodowy- 100 ml śmietanki 30 %Szpinak rozmrażamy na małym ogniu. Dodajemy posiekany drobno czosnek i ser biały. Całość na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści. Dodajemy jajko i śmietankę - podgrzewamy mieszając aż jajko się lekko zetnie. Doprawiamy.Ciasto na tartę rozwałkować na placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach.Wyjąć i na spód wyłożyć szpinak, można na wierzch pokroić mozzarelle.Piec w 180 stopniach około 25 minut.SMACZNEGO!!!