ßßß Cookit - przepis na Klasyczna lazania pomidorowa

Klasyczna lazania pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Mięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii
Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam o planach kulinarnych z nim związanych.
Z racji, iż lazanii jakoś do tej pory nie zdarzyło mi się robić, Wujek Google natychmiast poszedł w ruch. Bardzo zainteresowała mnie wersja z pieczarkami, którą podejrzałam na blogu u Gospodyni Miejskiej . Spodobała mi się też klasyczna adaptacja tego dania, jaka wypatrzyłam na portalu Przepisy łatwe, szybkie i smaczne . Zachwyciła mnie również prosta i sprawdzona receptura od Kuchcik gotuje .
Sęk w tym, że na żaden przepis zdecydować się nie mogłam. Postanowiłam więc stworzyć swój, inspirując się podpatrzonymi smakami.
Składniki na 4 duże porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm:
FARSZ MIĘSNY:
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula - duża
5 ząbków czosnku - duże
2 świeże pomidory
1 puszka pomidorów - krojone
1 mały koncentrat pomidorowy [80g]
sos tabasco - do smaku
1 łyżka sosu sojowego
pieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany - do smaku
olej do smażenia
SOS BESZAMELOWY:
1/2 kostki masła [100g]
1/2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska
sól i pieprz czarny - do smaku
POZOSTAŁE:
9 płatów makaronu do lazanii - bez konieczności gotowania
3 kulki mozzarelli [3x125g]
100g sera żółtego - starty na dużych oczkach tarki
masło do wysmarowania naczynia
Farsz mięsno-pomidorowy
Cebulę obrać, posiekać w kostkę i posmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony uprzednio w drobniutką kostkę . Chwilę jeszcze smażyć, ale niezbyt długo, by czosnek się nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki.
Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy i wszystko razem wymieszać, nadal smażąc na średnim ogniu. Dosypać przyprawy według smaku i ponownie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i chwilę dusić na małym ogniu. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia.
Sos beszamelowy
Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek.
Zdjąć z gazu i dolać powoli mleko, nadal mieszając. Zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając - pilnować, aby nie przypalić! Dodać gałkę muszkatołową i przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać i chwilę pogotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Sos powinien mieć fakturę dość rzadkiego budyniu i swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem.
Przygotowanie lazanii
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki .
Lazanię układać warstwami:
sos beszamelowy - na grubość ok 0,5 cm
płaty makaronu - bez jego uprzedniego obgotowywania .
farsz mięsno-pomidorowy - 1-sza warstwa
plastry mozzarelli
sos beszamelowy
płaty makaronu
farsz mięsno-pomidorowy - 2-ga warstwa
plastry mozzarelli
sosu beszamelowy
płaty makaronu
Wierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki .
Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania .
I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/klasyczna-lazania-pomidorowa.html