Wykonanie
Lekki piątkowy obiad z pysznym
dorszem atlantyckim - moja wariacja na temat
ryby - upiekłam go bez tłuszczu, z czerwonym
ryżem i bardzo aromatycznymi
przyprawami ze sklepu Skworcu.plSmaczniutko i bardzo fit :)
Składniki na 1 osobę :ok. 300 g.
fileta z dorsza atlantyckiegook. 1,5 szklanki
mleka100 g. czerwonego
ryżu, polecam sklep Skworcu0,2 g.
szafranu, polecam sklep Skworcuświeżo starta
gałka muszkatołowaczosnek granulowany, polecam sklep Skworcuświeżo zmielony
czarny pieprzkilka
cebulek szalotekświeży estragonPrzygotowanie :Umytą i osuszoną
rybę oprószam
czosnkiem granulowanym i
pieprzem. W rondelku podgrzewam lekko
mleko, dosypuję
szafran, świeżo startą
gałkę muszkatołową i
sól (ok. pół łyżeczki -
ryby nie solimy). Podgrzewam chwilkę razem, by
mleko przeszło smakiem przypraw (nie gotuję). Na dno naczynia do zapiekania wsypuję
ryż, na nim układam
rybę, dookoła obrane
szalotki i
świeży estragon. Na
rybę wylewam
mleko. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. 50 minut, sprawdzam w międzyczasie czy
ryż jest miękki.