Wykonanie
Kilka dni temu dostałam z Maroko
szafran (swojej radości z takich prezentów nie trzeba opisywać :)), pierwsza myśl... muszę zrobić risotto z
szafranem. Risotto jest kremowe i ma w sobie kilka płaszczyzn smaku. Na początku wyczuwa się słodkawy posmak
cebuli, po chwili charakterystyczny smak
białego wina z nutą
bulionu. Wszystko scalają pojedyncze ziarna
ryżu, które stały się sprężyste i lekko al dente. Jeśli ktoś nie jadł warto choć raz spróbować.
SKŁADNIKI :(przepis na 3-4 osoby)
ryż do risotto ok 300 g1
szalotka lub
cebula drobno posiekana w kostkę2 łyżki
masłaok 1l
bulionu drobiowego125 ml
wina białego2 szczypty
szafranuSPOSÓB WYKONANIA :Rozgrzewamy patelnię z
masłem, dodajemy poszatkowaną
cebulę, chwilkę przesmażymy (nie zrumieniamy), po czym wsypujemy
ryż, który przez chwilę podsmażymy,
zrobi się przezroczysty. Wlewamy
wino, gdy
alkohol już wyparuję, dolewamy łyżkę wazową
bulionu, dodajemy nasz
szafran. Całość mieszamy, gdy
ryż wchłonie
bulion, dolewamy następną i tak tę czynność powtarzamy aż,
ryż zmięknie, a potrawa cała stanie się kremowa. PAMIĘTAMY, aby
bulion oraz
wino były ciepłe przed wlaniem, inaczej
ryż stwardnieje i już nie wchłonie
bulionu.
Risotto w całości jest pięknie kremowe o
słonecznym żółtym kolorze.
Ryż taki podaję z
piersiami z kurczaka smażonym we własnym sosie z nutą
cytryny. Jeżeli chcę, aby risotto było bardziej kremowe, dodaję starty
parmezan. Takie risotto robię ok 15-20 minut, w zależności ile użyłam
ryżu. Może i stałe mieszanie i dolewanie
bulionu jest monotonne, no ale cóż dla takiego smaku warto.Smacznego