ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią

Risotto z dynią

nazwa

Wykonanie

To było moje pierwsze risotto i powiem szczerze, że nie taki diabeł straszny jak go malują :)
Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:
nie żałować masła! to nie jest niestety niskokaloryczne danie :( w pierwszej fazie ryż ma nasiąknąć porządnie masłem w drugiej fazie ma wchłonąć białe wino
potem gotuje się je wolno (!!!) wlewając po łyżce wazowej bulion, kolejne można wlewać dopiero jak ryż wsiąknie poprzednią
bulion ma być gorący!
mieszać, cały czas mieszać na koniec nie żałować masła i parmezanu i tyle, prawda, że proste?
Ten przepis zgapiłam z Kwestii Smaku, a przepis na risotto można znależć poprostu na opakowaniu :)
Ja kupuję taki ryż i bardzo go polecam:
Składniki na 4 osoby (raczej głodne):
400 g ryżu
białe wino
60 g masła
1 cebulka albo szalotka
sporo tartego parmezanu (szklanka)
ok. 1 litra bulionu (lepiej mieć zawsze trochę więcej)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2-3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
szklanka mleka (opcjonalnie)
Dynię moczymy w mleku przez noc, jak zapomnimy albo nie mamy czasu, to nie moczymy...
Na połowie masła podsmażamy, a raczej szklimy drobniutko pokrojoną cebulkę, wrzucamy ryż i szklimy, żeby każde ziarnko zrobiło się przezroczyste od wchłoniętego masła.
Wlewamy winko, mieszamy i czekamy aż wsiąknie.
Nalewamy sobie kieliszek winka i popijając wlewamy po łyżce bulion, jak wsiąknie to dopiero kolejną łyżkę, i tak stoimy, popijamy i mieszamy...
Gotować tak ok. 12 minut, wrzucić dynię, nie przerywając magicznego kręgu - mieszamy, wlewamy, wchłania się itd... - i gotujemy kolejne 10 minut.
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany jak ryż do pomidorówki w szkole :)
Zestawiamy garnek z ognia lub płyty, wrzucamy resztę masła i parmezan, solimy, pieprzymy, gałkujemy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.
Wlewamy sobie kolejną porcję wina do kieliszka, i podajemy :)
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/risotto-z-dynia.html