Wykonanie
To było moje pierwsze risotto i
powiem szczerze, że nie taki diabeł straszny jak go malują :)Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:nie żałować
masła! to nie jest niestety niskokaloryczne danie :( w pierwszej fazie
ryż ma nasiąknąć porządnie
masłem w drugiej fazie ma wchłonąć
białe winopotem gotuje się je wolno (!!!) wlewając po łyżce wazowej
bulion, kolejne można wlewać dopiero jak
ryż wsiąknie poprzednią
bulion ma być gorący!mieszać, cały czas mieszać na koniec nie żałować
masła i
parmezanu i tyle, prawda, że proste?Ten przepis zgapiłam z Kwestii Smaku, a przepis na risotto można znależć poprostu na opakowaniu :)Ja kupuję taki
ryż i bardzo go polecam:
Składniki na 4 osoby (raczej głodne):400 g
ryżubiałe wino60 g
masła1
cebulka albo
szalotkasporo tartego
parmezanu (szklanka)ok. 1 litra
bulionu (lepiej
mieć zawsze trochę więcej)
sól,
pieprzgałka muszkatołowa2-3 szklanki pokrojonej w kostkę dyniszklanka
mleka (opcjonalnie)
Dynię moczymy w
mleku przez noc, jak zapomnimy albo nie mamy czasu, to nie moczymy...Na połowie
masła podsmażamy, a raczej szklimy drobniutko pokrojoną
cebulkę, wrzucamy
ryż i szklimy, żeby każde ziarnko zrobiło się przezroczyste od wchłoniętego
masła.Wlewamy
winko, mieszamy i czekamy aż wsiąknie.Nalewamy sobie kieliszek
winka i popijając wlewamy po łyżce
bulion, jak wsiąknie to dopiero kolejną łyżkę, i tak stoimy, popijamy i mieszamy...Gotować tak ok. 12 minut, wrzucić
dynię, nie przerywając magicznego kręgu - mieszamy, wlewamy, wchłania się itd... - i gotujemy kolejne 10 minut.
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany jak
ryż do pomidorówki w szkole :)Zestawiamy garnek z ognia lub płyty, wrzucamy resztę
masła i
parmezan, solimy,
pieprzymy, gałkujemy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.Wlewamy sobie kolejną porcję
wina do kieliszka, i podajemy :)Smacznego!