ßßß Cookit - przepis na Pyry z gzikiem. Ziemniaki z sosem twarogowym

Pyry z gzikiem. Ziemniaki z sosem twarogowym

nazwa

Wykonanie

Pyry z gzikiem to danie rodem z Wielkopolski, ale mieszkając gdzie indziej też możecie się nim cieszyć bo przecież ziemniaki to najpospolitsze warzywo w naszym kraju, chociaż wciąż niedoceniane. Taka potrawa doskonały pomysł na postny obiad. Jeśli jesteście ziemniaczani tak jak ja to prawdopodobnie już je znacie i lubicie.
Ja uwielbiam ziemniaki. Może dlatego sporo na tym blogu potraw z ziemniakami np. zup kartoflanek . Ale ziemniaki to nie tylko dodatek do zupy czy dania obiadowego. Dobre ziemniaki nadają się do bardzo różnego wykorzystania o czym pisałam już kilka razy. Można z nich zrobić frytki, kluski, sałatki, pączki a nawet chleb z ziemniakami . Ja lubię je dodawać wszędzie!
Miłośnikom zup polecam postną Białą polewkę . To bardzo smaczna, delikatna zupa ziemniaczana na maślance - jestem pewna, że będzie Wam smakowała.
Pyry z gzikiem
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia/gotowania ziemniaków
składniki:
GZIK - 250 g dobrego twarogu - sera białego
150-200 g gęstej, kwaśnej śmietany
1 mała cebula - biała albo czerwona
do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
PYRY - kilka ziemniaków, 1-3 na osobę w zależności od wielkości i apetytu
dodatkowo do posypania - sól
posiekana zielenina
drobno krojona cebula
Jak zrobić pyry z gzikiem?
Ziemniaki wyszorowałam dokładnie i każdego zawinęłam w kawałek folii aluminiowej. Ułożyłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam ok. godziny - czas zależy od wielkości ziemniaków.
GZIK - ser włożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Cebulę obrałam, pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę, dodałam do sera. Dodałam także śmietanę i wymieszałam wszystko razem. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone ziemniaki nacięłam głęboko na krzyż i rozłożyłam części na boki. Oprószyłam delikatnie solą. W środek każdego nałożyłam solidną porcje gziku. Posypałam siekaną cebulką i koperkiem.
Gzik to przede wszystkim dobry twaróg, ale każdy sam decyduje czy użyje chudego czy tłustego. Zamiast ze śmietaną można utrzeć ser z jogurtem naturalnym albo mlekiem. Można też dolać trochę oleju lnianego albo polać nim potrawę już na talerzu. Niektórzy doprawiają gzik czosnkiem, dodają posiekane rzodkiewki, ale to już według mnie nie jest ten smak chociaż każdy niech robi i je jak lubi i jak mu smakuje.
Ja do tego dania przeważnie piekę ziemniaki bo tak przygotowane bardziej nam smakują. Ale możecie je też po prostu ugotować, ze skórką albo obrane i pokrojone.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/02/pyry-z-gzikiem-ziemniaki-z-sosem-twarogowym.html