ßßß Cookit - przepis na OSTRA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI I CIASTECZKAMI BAZYLIOWYMI

OSTRA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI I CIASTECZKAMI BAZYLIOWYMI

nazwa

Wykonanie

Czy ulubiona zupa wielu Polaków może Nas czymś jeszcze zaskoczyć? Oj, tak. Taką wersję (pikantną, mocno pomidorową, aromatyczną) przygotowywałam pierwszy raz. By uczynić ją bardziej sycącą dodałam do niej mięsne pulpeciki nadziewane pietruszką i mozzarellą oraz kruche, maślane ciasteczka oprószone suszoną bazylią. Niebo w gębie!
Składniki:
bulion warzywny
2 litry wody
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1/4 korzenia selera
kawałek kapusty włoskiej
kawałek pora
1 łyżeczka soli
kilka całych ziaren pieprzu
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
pęczek pietruszki
zupa
1 litr bulionu warzywnego
4 dojrzałe pomidory
1 papryczka chili
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka POMIDORÓW KROJONYCH BEZ SKÓRKI ŁOWICZ
1 łyżka KONCENTRATU POMIDOROWEGO 30% ŁOWICZ
sól, pieprz do smaku
oliwa
mięsne pulpeciki
400 g karczku wieprzowego
1 żółtko
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
około 15 kulek mozzarelli-mini
ciasteczka bazyliowe
125 g mąki pszennej
szczypta soli
70 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
ponadto
1 żółtko
1 łyżka mleka
sól morska
suszona bazylia
Przygotowujemy bulion warzywny.
Marchewki, pietruszkę i ćwiartkę selera obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy umytego pora i kapustę włoską. Całość zagotowujemy.
Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszamy ogień.
Cebulę w łupinie kroimy na połówki, opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z warzywami.
Dodajemy natkę pietruszki.
Gotujemy bulion na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw pod lekko uchyloną pokrywką (powinien tylko delikatnie mrugać). Po ugotowaniu zostawiamy warzywa 10-15 minut, a następnie je odcedzamy.
Przygotowujemy zupę.
Obraną cebulę i czosnek oraz chili (z pestkami, jeśli ma być bardzo ostro lub bez pestek, jeśli nieco mniej) kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie.
Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a czysty miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy go do warzyw na patelni i podsmażamy razem około 5 minut.
Podsmażone warzywa przenosimy do garnka. Zalewamy je bulionem (500 ml) i gotujemy około 10 minut.
Pomidory z puszki przenosimy do kielicha blendera i rozcieramy na gładki mus. Wlewamy je do zupy. Następnie dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy pulpeciki.
Mięso myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy je i mielimy - sito o drobnych oczkach.
Do mięsa dodajemy żółtko, przyprawy, posiekaną drobno pietruszkę oraz ząbki czosnku. Następnie wyrabiamy mięso mielone z przyprawami. Łyżką nabieramy niewielką ilość mięsnej masy i lekko rozpłaszczamy ją w dłoni. Na środku układamy kulkę mini-mozzarelli, którą owijamy mięsem. Przygotowane klopsiki smażymy na złoty kolor na oleju.
Pieczemy ciasteczka bazyliowe.
Do miski przesiewamy mąkę. Twarde i zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z mąką. Dokładamy sól, jajko oraz wodę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Przed pieczeniem należy ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Mocno schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy ciastka.
Ciasteczka smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem, oprószamy solą morską i suszoną bazylią. Pieczemy je 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.
Zupę rozlewamy do bulionówek. Wrzucamy do niej po 3-4 klopsiki. Całość możemy dodatkowo zapiec w piekarniku (180*C/15 minut). Pomidorową serwujemy z ciasteczkami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/04/ostra-pomidorowa-z-pulpecikami-i.html