ßßß Cookit - przepis na CHŁODNIK POMIDOROWO-MIĘTOWY Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

CHŁODNIK POMIDOROWO-MIĘTOWY Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Wiosna zagościła nie tylko u mnie w kuchni. Stragany na targach zapełniły się młodziutkimi, świeżymi warzywami. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Postanowiłam dodać je do mojego orzeźwiającego chłodnika z pomidorów. To był strzał w dziesiątkę, gdyż zupa wyszła cudowna. Kusi nie tylko pięknymi kolorami, ale także oryginalnym smakiem!
Składniki (4 porcje):
bulion warzywny
1 litr wody
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1/4 korzenia selera
kawałek kapusty włoskiej
kawałek pora
1 łyżeczka soli
kilka całych ziaren pieprzu
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
pęczek pietruszki
ponadto do zupy
6 dużych pomidorów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pełne łyżki KONCENTRATU POMIDOROWEGO 30 % ŁOWICZ
3 gałązki świeżej mięty
dodatkowo
4 rzodkiewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka pomarańczowa
1 ogórek zielony
1 kalarepa
Przygotowujemy bulion warzywny.
Marchewki, pietruszkę i ćwiartkę selera obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy umytego pora i kapustę włoską. Całość zagotowujemy.
Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszamy ogień.
Cebulę w łupinie kroimy na połówki, opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z warzywami.
Dodajemy natkę pietruszki.
Gotujemy bulion na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw pod lekko uchyloną pokrywką (powinien tylko delikatnie mrugać). Po ugotowaniu zostawiamy warzywa 10-15 minut, a następnie je odcedzamy.
Przygotowujemy chłodnik.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie.
Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a czysty miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy go do cebuli oraz czosnku i podsmażamy razem około 5 minut.
Podsmażone warzywa przenosimy do garnka. Zalewamy je bulionem (500 ml) i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy gałązki mięty oraz koncentrat i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wyławiamy gałązki mięty, a resztę (w razie konieczności) rozcieramy blenderem. Gładką zupę studzimy. Całkowicie zimną wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Wszystkie świeże, surowe warzywa oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wypełniamy nimi naczynia w których będziemy serwowali chłodnik. Tuż przed podaniem zalewamy je pomidorówką.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/04/chodnik-pomidorowo-mietowy-z.html