ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT SZPINAKOWY

BISZKOPT SZPINAKOWY

nazwa

Wykonanie

Ten biszkopt nie tylko pięknie wygląda (ta soczysta zieleń od razu wprowadza mnie w wiosenny, pogodny nastrój), ale i smakuje obłędnie. Zapach i smak szpinaku są w ogóle niewyczuwalne. Ciasto konsystencją niewiele różni się od tradycyjnego biszkoptu (jest tylko odrobinę gęściejsze i bardziej wilgotne). Może stanowić bazę wielu tortów i deserów. Ciekawie komponuje się z kwaśnymi smakami (masy cytrusowe, kremy owocowe).
Składniki:
125 g świeżego szpinaku baby
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki białego cukru
2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Liście szpinaku myjemy, przebieramy i umieszczamy w kielichu blendera. Rozcieramy je na gładką masę. stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Całość ponownie miksujemy (dość długo), aby uzyskać jak najgładsze purée.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodajemy purée ze szpinaku i miksujemy całość do połączenia się składników.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem oraz solą. Stopniowo dodajemy do suchych składników szpinakową mieszankę, cały czas ciasto miksując. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyłożonej pergaminem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowe pozostawiamy w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie wystygnie.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/04/biszkopt-szpinakowy.html