ßßß
SKŁADNIKI4 - 5 białych kiełbasekok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej200 - 300 g wędzonego boczku3 - 4 suszone grzyby1 duża marchewka1 duża pietruszkakawałek selera1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) )0 , 5 l zakwasu na żurek3 ząbki czosnku1 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka3 liście laurowe3 - 4 ziela angielskiesól, pieprzsuszony majeranekkoperek (świeży lub suszony)2 łyżki gęstej śmietany 18 %1,5 - 2 l wodydodatkowo: jajka ugotowane na twardo
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa i dolewamy zakwas, gotujemy przez chwilę. Kilka łyżek gorącej zupy dolewamy do kubka z śmietaną, dokładne mieszamy, a następnie całość dodajemy do żurku; doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy chrzan, majeranek, koperek, sól i pieprz. Odstawiamy, by zupa się "przegryzła". Gotowy żurek podajemy z ugotowanymi jajkami.