Wykonanie
SKŁADNIKI4 - 5 białych kiełbasekok. 0,5 kg
kiełbasy swojskiej200 - 300 g
wędzonego boczku3 - 4
suszone grzyby1 duża
marchewka1 duża
pietruszkakawałek
selera1
cebula (dla odmiany nieduża ;-) )0 , 5 l zakwasu na żurek3 ząbki
czosnku1 - 2 łyżki
chrzanu ze słoiczka3
liście laurowe3 - 4
ziela angielskiesól,
pieprzsuszony
majeranekkoperek (świeży lub suszony)2 łyżki gęstej
śmietany 18 %1,5 - 2 l
wodydodatkowo:
jajka ugotowane na twardo
Marchewkę,
pietruszkę,
selera i
cebulę obieramy i wkładamy do garnka.
Boczek kroimy kostkę,
kiełbasę swojską w plasterki,
białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy
czosnek, przepłukane
grzyby, ziele, liście i całość zalewamy
wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część
wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z
wywaru warzywa i dolewamy zakwas, gotujemy przez chwilę. Kilka łyżek gorącej zupy dolewamy do kubka z
śmietaną, dokładne mieszamy, a następnie całość dodajemy do
żurku; doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy
chrzan,
majeranek,
koperek,
sól i
pieprz. Odstawiamy, by zupa się "przegryzła". Gotowy żurek podajemy z ugotowanymi
jajkami.