ßßß Cookit - przepis na Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
4 - 5 białych kiełbasek
ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej
200 - 300 g wędzonego boczku
3 - 4 suszone grzyby
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) )
0 , 5 l zakwasu na żurek
3 ząbki czosnku
1 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 liście laurowe
3 - 4 ziela angielskie
sól, pieprz
suszony majeranek
koperek (świeży lub suszony)
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
1,5 - 2 l wody
dodatkowo: jajka ugotowane na twardo
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa i dolewamy zakwas, gotujemy przez chwilę. Kilka łyżek gorącej zupy dolewamy do kubka z śmietaną, dokładne mieszamy, a następnie całość dodajemy do żurku; doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy chrzan, majeranek, koperek, sól i pieprz. Odstawiamy, by zupa się "przegryzła". Gotowy żurek podajemy z ugotowanymi jajkami.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny.html