ßßß Cookit - przepis na Banana bread (ciasto bananowe) na mące orkiszowej, bez cukru

Banana bread (ciasto bananowe) na mące orkiszowej, bez cukru

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na jednym blogu, ale oczywiście pozmieniałam po swojemu na to, co miałam pod ręką. ;) Moja wersja banana bread, to zbite ciasto z minimalną ilością tłuszczu i bez dodatku cukru.
Kawałek takiego ciacha, to idealne pożywne śniadanie. Nada się też na deser. ;)
Aha. Keksówka mi się schowała i nie chce się znaleźć! Musiałam upiec w formie.. w kształcie serca. Wam na pewno wyjdzie ładniej!
Składniki:
2 duże banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
4 łyżki oleju kokosowego
mały jogurt naturalny
3 łyżki masła orzechowego
6 daktyli
40g nerkowców (lub innych orzechów) - czyli garść ;)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżki kakao
3 szklanki mąki (ja użyłam orkiszowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Banany rozgnieść z olejem i masłem orzechowym.
Do powstałej papki dodać jogurt, wymieszać.
Orzechy i daktyle posiekać, dodać do ciasta.
Dodać cynamon, sól, kakao, wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem (ja posmarowałam olejem kokosowym).
Piec przez 50-55 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2016/02/banana-bread-ciasto-bananowe-na-mace.html