Wykonanie
Pierwszy wypiek z
mąki gryczanej i od razu miłe zaskoczenie. Bałam się, że nie wyrośnie, że będzie za ciężki, ale na szczęście wszystko się udało i wszystkim smakowało. A zdziwienie było jeszcze większe, gdy powiedziałam, że nie użyłam
jajek ;)
Bananowy chlebek gryczanyinspiracjaSKŁADNIKI:1 i 3/4 szklanki
mąki gryczanej2 łyżki
ksylitolu3
banany2 łyżki
oleju kokosowegoszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamony1 łyżka
kakaook. 1/3 szklanki
wodyWYKONANIE:W misce dokładnie łączymy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy do nich rozgniecione
banany i
olej kokosowy (już w płynnej formie). Całość mieszamy, dolewając stopniowo
wody - ciasto powinno być gęste, ale nie na tyle, żebyśmy nie byli w stanie go mieszać łyżką. Przekładamy je do foremki (można posypać je
migdałami i
żurawiną na przykład) i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.