ßßß Cookit - przepis na Orkiszowy murzynek z duszonymi jabłkami

Orkiszowy murzynek z duszonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Czasami chodzi za człowiekiem coś słodkiego, kusi i kusi, aż w końcu wychodzi z człowieka ludzka natura i poddaje się tejże ochocie. Dziś dopadł mnie taki słodki kusiciel i postanowiłam upiec szybkie ciasto. Zdrową wersję murzynka urozmaiciłam podduszonymi jabłkami, gdyż miałam ich dużo i wołały już do mnie, aby coś z nimi zdziałać. Muszę przyznać, że wyszedł mi świetny pogromca kuszącego apetytu. Wystarczy niewiele składników i niecała godzina, aby delektować się taką pysznością.
Składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej
4 jajka
3-4 jabłka (ja miałam 4 mniejsze)
1 szklanka cukru trzcinowego
1 duży jogurt naturalny (400 gram)
6 łyżek kakao
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli himalajskiej
Olej kokosowy do wysmarowania blachy (może być inne tłuszcz)
Przygotowanie:
Zaczęłam od jabłek, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam je do garnka i podlałam lekko wodą, dodałam 1 łyżkę cukru trzcinowego i podgotowałam, aż wyparowała cała woda. Następnie lekko rozgniotłam jabłka widelcem, tak, aby tworzyły dość gładką masę. Zostawiłam do ostygnięcia.
Piekarnik podgrzałam do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) dokładnie wymieszałam za pomocą miksera i gotową masę wylałam na okrągłą formę, wysmarowaną olejem kokosowym. Piekłam w piekarniku przez 40 minut, warto na bieżąco patrzeć, jeżeli ciasto się przypala lekko od góry, można nieco zmniejszyć temperaturę (do 170 stopni na ostatnie 10-15 minut) albo przykryć folią aluminiową. Życzę smacznego!
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2015/10/orkiszowy-murzynek-z-duszonymi-jabkami.html