ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z meksykańską nutką

Wieprzowina z meksykańską nutką

nazwa

Wykonanie

Pin It
W czasie tygodnia pracy, jako kobieta pracująca, lubię proste i niewymagające dużej ilości czasu dania obiadowe. Wiadomo, że po całym dniu człowiek wpada do domu nieco zmęczony i nie ma zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
700 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
sól
pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli, kolendrą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/04/wieprzowina-z-meksykanska-nutka.html