ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie jadłam chili con carne, jednak przepis na to danie w moich zakładkach był chyba od zawsze. Nadszedł czas, żeby go zrealizować i przyznam, że ledwo z Mężem się powstrzymaliśmy żeby nie zjeść wszystkiego (a wyszło naprawdę dużo). Na szczęście udało się część zostawić na dzisiaj na obiad, dzięki czemu nie muszę gotować:) Pytanie tylko, czy wytrzymam do obiadu....;)
W każdym razie danie jest idealne. Składniki mistrzowsko się ze sobą komponują i uzupełniają, czuć trochę słodkiego posmaku papryki i fasoli, a ostre chili piecze w gardło, ale nie wypala dziury w żołądku!
Wybaczcie za jakość zdjęcia, ale dobraliśmy się do jedzenia jak było gorące i musiałam szybko robić foty zanim mogłoby wszystko zniknąć:)
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
2 pomidory
2 papryki czerwone (małe, lub jedna duża)
natka pietruszki
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy - słodkiej papryki
Cebulę drobno kroimy i przysmażamy wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy całość się zarumieni, dodajemy mięso mielone i przysmażamy przez kilka minut. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paseczki, papryczkę chili w drobne paseczki (oczyszczamy ją z ziarenek),a pomidory w kostkę. Wszystko wrzucamy do naszego mięsa, dodajemy odsączoną fasolę i dusimy przez 20 minut. Jeżeli jest zbyt gęste, możemy dodać wody.
Podajemy z ryżem, tortillą lub zwyczajnie z bagietką:) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/02/chili-con-carne-czyli-klasyka-w.html