Wykonanie
Nigdy nie
jadłam chili con carne, jednak przepis na to danie w moich zakładkach był chyba od zawsze. Nadszedł czas, żeby go zrealizować i przyznam, że ledwo z Mężem się powstrzymaliśmy żeby nie zjeść wszystkiego (a wyszło naprawdę dużo). Na szczęście udało się część zostawić na dzisiaj na obiad, dzięki
czemu nie muszę gotować:) Pytanie tylko, czy wytrzymam do obiadu....;)W każdym razie danie jest idealne. Składniki mistrzowsko się ze sobą komponują i uzupełniają, czuć trochę słodkiego posmaku
papryki i
fasoli, a ostre
chili piecze w gardło, ale nie wypala dziury w żołądku!
Wybaczcie za jakość zdjęcia, ale dobraliśmy się do jedzenia jak było gorące i musiałam szybko robić foty zanim mogłoby wszystko zniknąć:)Potrzebujemy:0,5 kg
mięsa mielonego1
cebula1 puszka
czerwonej fasoli w zalewie2
pomidory2
papryki czerwone (małe, lub jedna duża)
natka pietruszki1
papryczka chili2 ząbki
czosnkusól,
pieprz3 łyżki
oleju1 łyżeczka
przyprawy -
słodkiej paprykiCebulę drobno kroimy i przysmażamy wraz z wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Gdy całość się zarumieni, dodajemy
mięso mielone i przysmażamy przez kilka minut. Doprawiamy
słodką papryką,
solą i
pieprzem.
Pietruszkę drobno siekamy,
paprykę kroimy w paseczki,
papryczkę chili w drobne paseczki (oczyszczamy ją z ziarenek),a
pomidory w kostkę. Wszystko wrzucamy do naszego
mięsa, dodajemy odsączoną
fasolę i dusimy przez 20 minut. Jeżeli jest zbyt gęste, możemy dodać
wody.Podajemy z
ryżem, tortillą lub zwyczajnie z
bagietką:) Smacznego!