Wykonanie
Pin It
Jakiś czas temu
pisałam o tym, jak wybrać odpowiedni piekarnik ? Mój wybór padł na piekarnik
marki Gorenje . Piekarnik sprawuje się świetnie, a Was zapraszam dziś na pyszną
wieprzowinę po meksykańsku. Oczywiście przygotowaną w moim nowym piekarniku. Do upieczenia mojego dania wybrałam program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza. Wystarczy przycisnąć na wyświetlaczu piekarnika ikonkę slow i piekarnik sam dalej ustawia nam czas i temperaturę pieczenia. To bardzo wygodna funkcja direct touch, gdzie wszystko ustawia się automatycznie. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia.
Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne.
Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanieSkładniki:1000 g
łopatki wieprzowej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka ostrej wędzonej
papryki3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy2 małe
pomarańcze6 tortilli pszennych1/2
sałaty lodowej2
pomidory1
czerwona cebula1 szklanka gęstego
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnkusok z cytrynysólpieprzświeża
kolendra do posypania
Wykonanie:Do żaroodpornego naczynia wsypujemy
przyprawy, dodajemy
olej.
Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw.
Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do
mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy
mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc.Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy
mięso przez 60 minut. Po tym czasie ustawiamy program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza i pieczemy
łopatkę przez 7 godzin.Gdy
mięso jest gotowe rozdzielamy je widelcem na drobne kawałki,Jeden ząbek
czosnku drobniutko siekamy i rozgniatamy nożem, dodajemy go do
jogurtu naturalnego razem z
sokiem z cytryny solą i
pieprzem.
Sałatę kroimy w drobne paski,
pomidora w kostkę, a
cebulę w piórka.Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno:
sałatę,
pomidory,
cebulę i
mięso. Wszystko polewamy
sosem jogurtowym i zwijamy.
Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim
chleby, różne rodzaje ciasta,
mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem
mogę go Wam polecić.Oto cechy, które go charakteryzują:kształt HomeMade, co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnemSilverMatte, czyli bardzo gładką i odporna powłokę. Można ją wystawiać na bardzo wysoką temperaturę podczas czyszczenia pirolitycznego przy 500 stopniach CelsjuszaPyroClean, czyli funkcję samooczyszczania "Premium", która trwa od 90 d- 150 minut. Co ważne w czasie jej
trwania drzwiczki są zablokowane ze względów bezpieczeństwa.GentleClose, czyli funkcje dzięki której wystarczy delikatny dotyk, aby drzwi piekarnika zamknęły się płynniedrzwi Ultracool, czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieciWarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczymożliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szybypowłoka TouchFree, w końcu nie widać odciśniętych palcówCataClean, czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjuszasystem wentylacji MultiFlow, która sprawia, że pieczenie może się odbywać na wszystkich 5 poziomach równocześniemechaniczną blokadę drzwiWpis powstał przy współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta www.gorenje.pl