ßßß Cookit - przepis na Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas

Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas

nazwa

Wykonanie

Pin It
Jakiś czas temu pisałam o tym, jak wybrać odpowiedni piekarnik ? Mój wybór padł na piekarnik marki Gorenje . Piekarnik sprawuje się świetnie, a Was zapraszam dziś na pyszną wieprzowinę po meksykańsku. Oczywiście przygotowaną w moim nowym piekarniku. Do upieczenia mojego dania wybrałam program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza. Wystarczy przycisnąć na wyświetlaczu piekarnika ikonkę slow i piekarnik sam dalej ustawia nam czas i temperaturę pieczenia. To bardzo wygodna funkcja direct touch, gdzie wszystko ustawia się automatycznie. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne.
Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie
Składniki:
1000 g łopatki wieprzowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 małe pomarańcze
6 tortilli pszennych
1/2 sałaty lodowej
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc.
Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut. Po tym czasie ustawiamy program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza i pieczemy łopatkę przez 7 godzin.
Gdy mięso jest gotowe rozdzielamy je widelcem na drobne kawałki,
Jeden ząbek czosnku drobniutko siekamy i rozgniatamy nożem, dodajemy go do jogurtu naturalnego razem z sokiem z cytryny solą i pieprzem. Sałatę kroimy w drobne paski, pomidora w kostkę, a cebulę w piórka.
Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno: sałatę, pomidory, cebulę i mięso. Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy.
Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.
Oto cechy, które go charakteryzują:
kształt HomeMade, co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnem
SilverMatte, czyli bardzo gładką i odporna powłokę. Można ją wystawiać na bardzo wysoką temperaturę podczas czyszczenia pirolitycznego przy 500 stopniach Celsjusza
PyroClean, czyli funkcję samooczyszczania "Premium", która trwa od 90 d- 150 minut. Co ważne w czasie jej trwania drzwiczki są zablokowane ze względów bezpieczeństwa.
GentleClose, czyli funkcje dzięki której wystarczy delikatny dotyk, aby drzwi piekarnika zamknęły się płynnie
drzwi Ultracool, czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieci
WarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczy
możliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szyby
powłoka TouchFree, w końcu nie widać odciśniętych palców
CataClean, czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjusza
system wentylacji MultiFlow, która sprawia, że pieczenie może się odbywać na wszystkich 5 poziomach równocześnie
mechaniczną blokadę drzwi
Wpis powstał przy współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta www.gorenje.pl
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/szarpana-wieprzowina-po-meksykansku.html