Wykonanie
Pin It
Zapraszam na kolejną odsłonę co miesięcznego wspólnego blogerskiego wypiekania.Pod hasłem Piekarnia w lutym, Amber z bloga Kuchennymi drzwiami zaprosiła nas do upieczenia
chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "
Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas Beata .
Czas przygotowania: 2 dobyProporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cmSkładnikiZaczyn:200 g
mąki żytniej razowej typ 2000180 g
wody60 g zakwasuCiasto właściwe:800 g
mąki żytniej typ 720650 ml
piwa pszenicznego350 g zaczynu2
cebuleolej do smażenia20 g
solimasło do posmarowania foremek
pestki dyni i
słonecznika do posypania
chlebaotręby do posypania foremek
Wykonanie:Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.W dniu pieczenia
cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na
oleju, aż będzie miękka i złocista. Odstawiamy do wystygnięcia. Do gotowego zaczynu (powinien być ładnie napowietrzony i
mieć gąbczastą strukturę) dodajemy
mąkę,
sól,
piwo i
cebulę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Foremki smarujemy
masłem, wysypujemy
otrębami i wkładamy ciasto. Wyrównujemy rękoma zmoczonymi zimną
wodą. Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 3-4 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, parujemy go spryskiwaczem,
chlebki malujemy
wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 45-50 minut.
Chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Jak to bywa z
żytnim chlebem, najlepiej smakuje następnego dnia.
Kuchennymi drzwiamiStare garyZacisze kuchenneOgrody babilonuApetyt na
smakaBochen
chlebaCodziennik kuchennyDom z mozaikamiGotuj zdrowo ! Guten apetit !Konwalie w kuchniKuchnia GuciaLeśny zakąteknie-ład mAlutkiNotatki kulinarnePara w kuchniPolska zupaSmakowity
chlebW poszukiwaniu slow lifeAkacjowy blog