ßßß Cookit - przepis na Chleb piwno-cebulowy

Chleb piwno-cebulowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na kolejną odsłonę co miesięcznego wspólnego blogerskiego wypiekania.
Pod hasłem Piekarnia w lutym, Amber z bloga Kuchennymi drzwiami zaprosiła nas do upieczenia chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas Beata .
Czas przygotowania: 2 doby
Proporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cm
Składniki
Zaczyn:
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
180 g wody
60 g zakwasu
Ciasto właściwe:
800 g mąki żytniej typ 720
650 ml piwa pszenicznego
350 g zaczynu
2 cebule
olej do smażenia
20 g soli
masło do posmarowania foremek
pestki dyni i słonecznika do posypania chleba
otręby do posypania foremek
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
W dniu pieczenia cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na oleju, aż będzie miękka i złocista. Odstawiamy do wystygnięcia. Do gotowego zaczynu (powinien być ładnie napowietrzony i mieć gąbczastą strukturę) dodajemy mąkę, sól, piwo i cebulę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Foremki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Wyrównujemy rękoma zmoczonymi zimną wodą. Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, parujemy go spryskiwaczem, chlebki malujemy wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 45-50 minut.
Chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Jak to bywa z żytnim chlebem, najlepiej smakuje następnego dnia.
Kuchennymi drzwiami
Stare gary
Zacisze kuchenne
Ogrody babilonu
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo ! Guten apetit !
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Leśny zakątek
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Para w kuchni
Polska zupa
Smakowity chleb
W poszukiwaniu slow life
Akacjowy blog
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/02/chleb-piwno-cebulowy.html