Wykonanie
W lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy
chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej
cebulki i
piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego
Chleb. Domowa piekarnia, o której
pisałam tutaj .Bardzo lubię
chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny smak i zapach smażonej
cebulki oraz wilgotny miękisz.Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego
chleba.
Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały.
Zaczyn100 g
mąki żytniej razowej typ 200090 g
wody30 g zakwasu żytniegoCiasto właściwe400 g
mąki żytniej typ 720400 ml
piwa pszenicznego220 g zaczynu1
cebulaolej do smażenia
cebuli1 łyżeczka
soliPrzygotowanie zaczynuDzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas z lodówki i odstawić na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej.W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas,
mąkę i
wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc (8 – 12 godzin).Przygotowanie ciasta właściwegoW dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na
oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić.Do dużej miski odważyć 220 g zaczynu. Dodać
mąkę,
cebulę,
sól,
piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (30x15 cm) wysmarowanej
masłem. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięty
chleb ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 – 50 minut.Upieczony
chleb wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia na kratce.SmacznegoApetyt na
SmakaBochen
chlebaDom z mozaikamiGotuj zdrowo! Guten Appetit!Konwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMoje Małe Czarowanienie-ład mAlutkiNotatki kulinarneOgrody BabilonuPara w kuchniPolska zupaSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLifeZacisze kuchenne