ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z cebulą i piwem

Chleb żytni z cebulą i piwem

nazwa

Wykonanie

W lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia, o której pisałam tutaj .
Bardzo lubię chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny smak i zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz.
Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały.
Zaczyn
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
90 g wody
30 g zakwasu żytniego
Ciasto właściwe
400 g mąki żytniej typ 720
400 ml piwa pszenicznego
220 g zaczynu
1 cebula
olej do smażenia cebuli
1 łyżeczka soli
Przygotowanie zaczynu
Dzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas z lodówki i odstawić na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc (8 – 12 godzin).
Przygotowanie ciasta właściwego
W dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić.
Do dużej miski odważyć 220 g zaczynu. Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (30x15 cm) wysmarowanej masłem. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięty chleb ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 – 50 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Smacznego
Apetyt na Smaka
Bochen chleba
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/02/chleb-zytni-z-cebula-i-piwem.html