Wykonanie
Jak przyszło zaproszenie od Amber do piekarni i ujrzałam ten
chleb,to ślinka mi ciekła na samą myśl o dodaniu
cebuli i
piwa.Nie myliłam się i moje wyobrażenie okazało się być trafione.Niezwykle aromatyczny, na pewno wejdzie na stałe do naszego menu.Przepis do wspólnego pieczenia wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary.
Przepis opracowany na podstawie przepisu na
chleb piwno -c
ebulowy z książki Piotra Kucharskiego „Chleb domowa piekarnia”.Składniki na 2 bochenki:zaczyn (P.K. używa nazwy zakwas)200 g
mąki żytniej razowej typ 2000180 g
wody60 g zakwasu (P.K. używa nazwy starter)ciasto właściwe800 g
mąki żytniej typ 720650 ml
piwa pszenicznego350 g zaczynu (P.K. – zakwasu)2
cebule20 g
soli (2 łyżeczki)Przygotowanie:zaczyn (zakwas)Dzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas (starter) z lodówki i odstawić na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas,
mąkę i
wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc – 8 – 12 godzinciasto właściweW dniu pieczenia. Zaczyn (zakwas) jest gotowy gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na
oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić.Do dużej miski odważyć 350 g zaczynu (zakwasu). Dodać
mąkę,
cebulę,
sól,
piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch foremek – keksówek, wysmarowanych
masłem (20 x 11cm). Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.Piekarnik rozgrzać do 220 st C.Wyrośnięte
chlebki ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza.Piec ok 45 – 50 minut. Upieczone
chleby wyjąć z foremek i pozostawić do wystudzenia na kratce.Moje uwagi: pierwsze wyrastanie ciasta właściwego u mnie trwało około 3h, a w foremkach zdecydowanie dłużej około 8h. Piekłam 60 minut w temperaturze 210 stop. C.Razem ze mną
chleb wypiekali:Apetyt na
smakaBochen
chlebaCodziennik kuchennyDom z mozaikamiGotuj zdrowo! Guten Apetit!Konwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMoje
male czarowanienie-ład mAlutkiNotatki kulinarneOgrody BabilonuPara w kuchniPolska zupaSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLife