Wykonanie
Pamiętam, jak dostałem zakwas, który hoduję do tej
pory i zrobiłem mój pierwszy
chleb. Był to właśnie
chleb razowy żytni. Moja pierwsza próba wypieku domowego
chleba nie była zbytnio udana.
Chleb był niewyrośnięty, gliniasty i za mało słony. Jednak ja byłem dumny z niego, bo jednak upiekłem swój pierwszy
chleb.Dziś po ponad 1,5 roku dobre
chleby wychodzą mi zdecydowanie częściej, a dziś
mogę się podzielić z
Wami przepisem na
chleb razowy żytni, który w przeciwieństwie do mojego pierwszego jest doskonale wyrośnięty, odpowiednio słone i przepyszne.Na tym
chlebie zrobiłem również w tym roku zakwas na żur, który także wyszedł bezbłędnie.
Składniki na zaczyn:- 1 łyżka aktywowanego zakwasu żytniego- 100 g
mąki żytniej razowej (2000)- 100 ml
wodySkładniki na
chleb:- Zaczyn- 500 g
mąki żytniej razowej (2000)- 400 ml
wody- 1 płaska łyżka
soliSposób przygotowania:Zaczynamy od przygotowania zaczynu na nasz
chleb.Do dużego pojemnika wkładamy łyżkę aktywowanego zakwasu, 100 g
mąki i wlewamy 100 ml
wody.Wszystko razem mieszamy, aby składniki się połączyły.Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po 12h do miski wysypujemy 500 g
mąki, dodajemy wyrośnięty zakwas, wlewamy
wodę i dodajemy
sól.Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, aż stanie się jednolite.Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej nasze ciasto.Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 6-8 godzin.Gdy
chleb nam już wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.Tuż przed włożeniem
chleba, obficie spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą i wkładamy do niego blachę z wyrośniętym
chlebem.Zanim zamkniemy piekarnik, spryskujemy jeszcze sam
chleb, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni.W tej temperaturze
chleb powinien się piec przez około 1h.Po godzinie, wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i zostawiamy
chleb aż wystygnie.Smacznego!