Wykonanie
Nie samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła
pora na wytrawny wypiek, czyli
chleb. W Święta bez
chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony
chleb ! Dziś będzie to
żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy.
Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym
chlebowym blogu u Wisły . Zmodyfikowałam go tylko nieco, dodając zamiast
otrębów ziarna pszenicy.Składniki:Zaczyn120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)50 ml letniej
wody135 g
mąki żytniej razowejCiasto
chlebowe1/2 szklanki ziaren pszenicy450 g
mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową)2 łyżeczki
soli1,5 szklanki
wodyWykonanie:Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Również wieczorem gotujemy ziarna pszenicy w małej ilości
wody na małym ogniu przez około 45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem.Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz pszenicy. Wyrabiany około 4 minut, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy ziarna pszenicy i krótko wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto musimy odgazować lekko je uginając. Następnie przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej
otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, spryskujemy go
wodą i pieczemy
chleb w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu spryskując
wodą.
Chleb studzimy na kratce.