Wykonanie
Nigdy nic jeszcze nie piekłam z przepisów Dany z Zielonego Zakątka . Zaglądam, ale nie wiem dlaczego jeszcze nie korzystałam z przepisów. Dzięki Tilianarze, gospodyni Weekendowej Piekarni #57 wreszcie coś upiekłam. Tilianarze dziękuję za mobilizację a Pani Danie za cudny blog i obiecuję wykorzystywać więcej przepisów :)
Chlebe jest przepyszny, mięciutki ze wspaniałą skórką. Bardzo smakował mi podpiekany, posmarowany
oliwą z dodatkiem
bazylii.
Składniki na zaczyn, wieczór przed pieczeniem
chleba:55 g zakwasu z
mąki żytniej razowej110 g
mąki żytniej razowej150 g
wodyPrzygotowanie zaczynu: Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.Zasmażka, wieczór przed pieczeniem
chleba:80 g
mąki żytniej200 g
wodyPrzygotowanie: Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy
mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru.
Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo letnią
wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką, aż do uzyskania brązowej zasmażki o konsystencji papki.Dzień pieczenia:Do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy:220 g
mąki pszennej typ 650 (dałam 110 g pszennej razowej i 110 g typ 500)250 g
wody z
soląZnów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2 1/2-3 godzin. Miskę należy zawinąć w folię, by ciasto nie obsychało.Po tym czasie ciasto powinno ładnie podrosnąć, następnie dodajemy:400g
mąki pszennej typ 650 (wymieszałam pół na pół razową i typ 500)To już ostatnia faza, czyli ciasto właściwe. Dosypujemy stopniowo
mąkę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki. (U mnie trwało to około 20 minut, musiałam troszke podsypać
mąki). Pozostawimy na 20 minut, aby odpoczęło. Wyjmujemy na blat posypany
mąką, wyrabiamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy do koszyczka, aby ostatecznie wyrosło (do podwojenia objętości - ok. 2 1/2 godziny).Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza i pieczemy z parą w opadającej temperaturze. Po 10 minutach zmniejszamy do 230 stopni,
potem stopniowo zmniejszamy temperaturę, aż kończymy pieczenie na ok. 180 stopniach. Ogólny czas pieczenia to ok. 45-50 minut. Studzimy na kratce./wydrukuj przepis/