Wykonanie
Powiem tak, jak zrobiłam ten
chleb po raz pierwszy to przepadłam, zakochałam się w jego smaku. I
powiem wam, że bardzo często go piekę, nawet mój mąż ma w tym swój udział bo dzielnie wyrabia ciasto.
Chleb ten jest po prostu wspaniały w smaku, dość długo trzyma świeżość i super smakuje nawet po 3-4 dniach. No i ma te dziury, które zawsze mnie zachwycają w
pieczywie. Nie jest pracochłonny, wymaga tylko czasu, musi po prostu
mieć czas, aby wyrosnąć. Ale odwdzięczy się smakiem. To ja wam zostawiam przepis a sama lecę do pracy, mówię wam, zróbcie ten chlebuś. Miłego dnia kochani.Składniki:zaczyn- 30 g zakwasu żytniego (który musimy dokarmić 12 godzin wcześniej)- 170 g
wody- 140 g
mąki pszennej typ 750ciasto właściwe- 680 g
mąki pszennej typ 750- 90 g
mąki żytniej typ 1400- 420 g
wody- 20 g
soli- cały zaczynZaczyn - do miski wkładamy zakwas,
wodę i
mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.Następnie do zaczynu dodajemy
mąkę pszenną, żytnią,
wodę, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy
sól i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je przykryte ściereczką na 3 godziny, co godzinę należy ciasto wyrobić - spłaszczamy i składamy w kopertę.Ciasto dzielimy na dwie części, ja przekładam je do dwóch koszy rozrostowych, które wysypuje
mąką i zostawiam do wyrośnięcia na 2 godziny. Jeżeli nie macie takich koszy możecie
chleb przełożyć do blaszek keksówek (wysmarowanych tłuszczem i posypanych
mąką) lub wyłożyć miski ściereczką i podsypać
mąką.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół.
Chlebki możemy upiec na różne sposoby - jeżeli rósł w blaszce to pieczemy go w blaszce, jeżeli wyrastał w koszu lub misce to na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, podsypujemy go
mąką i delikatnie wykładamy
chleb na blaszkę. Robimy wzorek i spryskujemy go
wodą. Możemy także nagrzać garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne i w nim upiec
chleb.Pieczemy przez 40 minut, piekarnik spryskujemy
wodą. Po upieczeniu studzimy
chleb na kratce.