ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie wg Hamelmana

Chleb na zakwasie wg Hamelmana

nazwa

Wykonanie

Powiem tak, jak zrobiłam ten chleb po raz pierwszy to przepadłam, zakochałam się w jego smaku. I powiem wam, że bardzo często go piekę, nawet mój mąż ma w tym swój udział bo dzielnie wyrabia ciasto. Chleb ten jest po prostu wspaniały w smaku, dość długo trzyma świeżość i super smakuje nawet po 3-4 dniach. No i ma te dziury, które zawsze mnie zachwycają w pieczywie. Nie jest pracochłonny, wymaga tylko czasu, musi po prostu mieć czas, aby wyrosnąć. Ale odwdzięczy się smakiem. To ja wam zostawiam przepis a sama lecę do pracy, mówię wam, zróbcie ten chlebuś. Miłego dnia kochani.
Składniki:
zaczyn
- 30 g zakwasu żytniego (który musimy dokarmić 12 godzin wcześniej)
- 170 g wody
- 140 g mąki pszennej typ 750
ciasto właściwe
- 680 g mąki pszennej typ 750
- 90 g mąki żytniej typ 1400
- 420 g wody
- 20 g soli
- cały zaczyn
Zaczyn - do miski wkładamy zakwas, wodę i mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę pszenną, żytnią, wodę, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je przykryte ściereczką na 3 godziny, co godzinę należy ciasto wyrobić - spłaszczamy i składamy w kopertę.
Ciasto dzielimy na dwie części, ja przekładam je do dwóch koszy rozrostowych, które wysypuje mąką i zostawiam do wyrośnięcia na 2 godziny. Jeżeli nie macie takich koszy możecie chleb przełożyć do blaszek keksówek (wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką) lub wyłożyć miski ściereczką i podsypać mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Chlebki możemy upiec na różne sposoby - jeżeli rósł w blaszce to pieczemy go w blaszce, jeżeli wyrastał w koszu lub misce to na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, podsypujemy go mąką i delikatnie wykładamy chleb na blaszkę. Robimy wzorek i spryskujemy go wodą. Możemy także nagrzać garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne i w nim upiec chleb.
Pieczemy przez 40 minut, piekarnik spryskujemy wodą. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/02/chleb-na-zakwasie-wg-hamelmana.html