Wykonanie
Mogłabym jeszcze wiele pisać, ale
powiem jedno - upieczcie sobie ten
chleb nawet jeśli możecie jeść pszenicę. Jest naprawdę inny i bardzo smaczny.Składniki :Zaczyn:1 szklanka Zakwas u żytniegook 650 g
mąki żytniejok 800 ml ciepłej
wodyChlebok 650g
mąki żytniej (5 kubków)ok 150 ml ciepłej
wody2 i 1/2 łyżeczki
soliWykonanie:Zakładam, że macie już zakwas żytni. Jeśli nie - to tu jest przepis jak go wykonać (to proste! i naprawdę działa!)Zaczyn:1 łyżkę zakwasu przekładamy do osobnego słoika dodajemy ok 2 łyżki
mąki i 4 łyżki
wody mieszamy i odstawiamy przykryte na 12 godziny. - w ten sposób otrzymujemy zakwas na nowy
chleb. Po tych 12 godzinach (nadal przykryty nie zakręcony słoik) wstawiamy zakwas do lodówki. może tam stać ok. 1 - 2 tygodni.Pozostały zakwas mieszamy z
mąką i
wodą - ilości
mąki i
wody dobieramy tak by wyszła masa konsystencji dobrze gęstej
śmietany. Naczynie przykrywamy scierką i ręcznikiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc / ok. 12 godzin.
ChlebDo dużej miski sypiemy
mąkę,
sól, wlewamy
wodę i dodajemy cały uzyskany zaczyn. I wyrabiamy. Teoretycznie ciasto powinno uzyskać konsystencję "jak na
drożdżowe" oraz odklejać się od ręki. Mnie się to nigdy nie udało. Zawsze wyrabiam ok 5 minut. Jak częściowo od ręki się odkleja / można powiedzieć że nie jest bardzo ciągnęce, stwierdzam, że jest wyrobione. Ta masa zawsze mi się mocno klei.Gotowe cisato przekładamy do 2 keksówek (12 x 32 cm) dobrze wysmarowanych tłuszczem (jeśli używacie papieru do pieczenia, to też dobrze jest go dodatkowo wysmarować tłuszczem). Można dodatkowo wysypać spód i
brzego foremek jakimiś ziarnami (słonecznik/
siemie lniane .. ?)Ciasto powinno zajmować ok 3/4 wysokości blaszek. Następnie zwilżyć ciasto
wodą i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 3 godziny w ciepłym miejscu. (
chleb musi zacząć wyrastać zanim wstawimy go do piekarnika).Pieczemy ok 50 min. w 200st. Dobrze upieczony
chleb wydaje głuchy dźwięk jak go postukać od dołu. (już w
chleb nie w blaszkę ;) ).Po upieczeniu
chleb studzić na kratce przykryty lnianą ściereczką. (Jeśli ktoś woli twardszą skórkę, niech studzi bez ściereczki).Powodzenia