ßßß Cookit - przepis na Jak nasze babcie robily chleb razowy

Jak nasze babcie robily chleb razowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis na chleb
Składniki
zaczyn:
100 g wody
100 g mąki żytniej (typ 2000)
70 g zakwasu żytniego
ciasto:
zaczyn
210 g wody
240 g mąki żytniej (typ 2000)
20 g melasy
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Zaczyn należy rozpocząć ok 12 h przed planowanym pieczeniem.
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok 12 h. Najlepiej na noc Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę, melasę i sól. Wymieszać. Aż masa będzie gęsta i lepka, ale możliwa do wymieszania.
Przełożyć ciasto do keksówki, przykryć ściereczką. Odstawić na około 3 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 C na 15 minut, a następnie zmniejszyć do 210 C i piec jeszcze 45 minut.
Wystudzić, kroić na drugi dzień po upieczeniu.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/09/jak-nasze-babcie-robily-chleb-razowy.html