Wykonanie
Przepis na
chlebSkładnikizaczyn:100 g
wody100 g
mąki żytniej (typ 2000)70 g zakwasu żytniegociasto:zaczyn210 g
wody240 g
mąki żytniej (typ 2000)20 g melasy1 łyżeczka
soliPrzygotowanieZaczyn należy rozpocząć ok 12 h przed planowanym pieczeniem.Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok 12 h. Najlepiej na noc Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli
mąkę,
wodę, melasę i
sól. Wymieszać. Aż masa będzie gęsta i lepka, ale możliwa do wymieszania.Przełożyć ciasto do keksówki, przykryć ściereczką. Odstawić na około 3 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 C na 15 minut, a następnie zmniejszyć do 210 C i piec jeszcze 45 minut.Wystudzić, kroić na drugi dzień po upieczeniu.