Wykonanie
Chleb piekłam na zaproszenie Amber .Składniki :zaczyn:115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej)375 g
mąki żytniej 720300 g
wodyDo zakwasu dodać
wodę, wymieszać, następnie wsypać
mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej.
Ciasto
chlebowe:cały zaczyn485 g
mąki żytniej 72080 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem
chleba375 ml
wody2 płaskie łyżeczki
soliPrzygotowanie :Do zaczynu dodać
wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa).Następnie do powstałej masy przesiać przez sito
mąkę, dodać
sól i odcedzone
pestki dyni. Całość dobrze wymieszaćForemki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować
olejem. Następnie wyłożyć ciasto
chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem(lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2 i 1/2 do 3 godzin.Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 *C i kolejne 25 minut w temperaturze 210*C. Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach .
Chleb piekłam z połowy składników, jakbym przeczuwała, że nie do końca mi się uda, niestety...
Przyznaję, że mój
chleb nie był zbyt udany :(Dlatego długo nie dam się namówić na pieczenie
chleba z
mąki żytniej i na zakwasie.Jak dla mnie to trudna sztuka.Akacjowy blogBochen
chlebaCodziennik kuchennyDom z mozaikamiKonwalie w kuchniKornik w kuchniKuchenne wojowanieKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarna ManiusiaLeśny zakątekMoje małe czarowanieNie-ład mAlutkiOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneStare garyWeekendy w domu i ogrodzieW mojej kuchniW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenne