ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni jasny

Chleb żytni jasny

nazwa

Wykonanie

Do tego chleba miałam trzy podejścia i jak to mówią, że do "trzech razy sztuka", to u mnie się sprawdziło :) Problem jaki miałam z tym chlebem,to że ciągle był dla mnie za kwaśny, ale gdy znacznie skróciłam czas wyrastania, to osiągnęłam zamierzony efekt.
Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb" z moimi małymi zmianami :)
Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem)
30 g zakwasu żytniego
100 g mąki typ 720
90 ml wody
Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę.
Ciasto właściwe (w dniu pieczenia)
175g zaczynu
400 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
325 ml wody
1 łyżeczka soli
Do zakwasu dodać pozostałe składniki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2. godzin. Ciasto chlebowe zwiększy swoją objętość oraz oraz będzie miało gąbczastą strukturę. Robię to zawsze w szklanej misce, co pozwala mi obserwować ciasto chlebowe. Keksówkę o wymiarach 23 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i zwilżoną dłonią wyrównać, wierzch posmarować oliwą i posypać mąką. Następnie przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 60 minut. Ciasto musi wyrosnąć niemalże do wysokości foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 ° C, następnie zaparować. Wyrośnięty chlebek ponacinać następnie wstawić do piekarnika i ponownie zaparować. Piec przez 45-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć z foremki i piec bezpośrednio na kratce. Najlepiej kroić gdy porządnie przestygnie, a najlepiej następnego dnia.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/04/chleb-zytni-jasny.html