Wykonanie
Więc tak... Na początek walnę kiepskim
rymem: bardzo smaczny, całkiem zdrowy, jeszcze ciepły żytnio-orkiszowy :) No dobra, jak już zostałem mistrzem kiepskiego dowcipu bijąc na głowę Karola Strasburgera to
mogę przejść do konkretów.A właśnie, zanim przejdę do konkretów to może by tak na stałe wprowadzić tutaj w każdym
poście Żenujący Żart Prowadzącego? Ciekawe kiedy zaczniecie się ze mnie śmiać bardziej niż z nieśmiertelnego Karola S. W końcu jak
mówi stara (i sprawdzona) maksyma marketingowa (a szeroko pojętą reklamą wszak zajmuję się zawodowo od wielu lat): nie ważne jak o tobie mówią, ważne żeby mówili. Nooo, pomyślę o tym :)Ale konkrety misiu, konkrety.Mam jeszcze trochę
mąki, którą dostałem w podarku, jako gifta, od miłych panów z e-
maka.pl . Zresztą jak regularnie czytacie moje wpisy to wiecie o tym doskonale. A jak nie czytacie regularnie to właśnie się o tym dowiadujecie (i w takim wypadku odsyłam jeszcze do zapoznania się z moją recenzją tego sklepu: tutaj). Zatem postanowiłem zrobić konkretnego
miksa. Użyłem dwóch mąk orkiszowych i dwóch żytnich.
Chleb wyszedł bardzo smaczny. Ma charakterystyczny wygląd i strukturę żytniaków, a smak
żytniego chleba był delikatnie przełamany łagodnym smakiem
chlebów orkiszowych. Zdecydowanie bym wrócił jeszcze kiedyś do tego
chleba, gdyby nie fakt, że nie lubię dwa
razy robić takich samych
chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce.Zaczyn:100 g
mąki orkiszowej typ 1850100 g
mąki żytniej typ 72050 g
mąki żytniej typ 2000150 g zakwasu żytniego150 ml
wodyZakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin wcześniej. Mieszamy składniki (np. łyżką) żeby się połączyły i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.Ciasto właściwe:cały zaczyn400 g
mąki orkiszowej typ 850300 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruWyrabiamy ciasto przez około 15 minut, aż będzie w miarę elastyczne. I odstawiamy pod przykryciem na 4 godziny. Powinno ładnie wyrosnąć. Przekładamy do foremek i znów przykrywamy na 4 godziny. Teraz jeszcze ładniej wyrośnie. I już tylko proces pieczenia: wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut,
potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.A ja idę, jak tylko skończę to pisać, na jajecznicę wspomaganą tym właśnie
chlebkiem :)Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)