Wykonanie
Pyszny i wilgotny.Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka.Zrównoważony i delikatny smak.Zasmakował mi od pierwszej kromki :))Przepis z książki "Pieczenie
chleba".
Składniki na zaczyn:130 g
mąki orkiszo wej100 ml ciepłej
wody1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
drożdży instant (suszonych)Zaczyn przygotowujemy sobie poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny).Składniki na ciasto
chlebowe: (na keksówkę 31cmx11cm)500 g
mąki orkiszowej2 płaskie łyżeczki
soli2 płaskie łyżeczki
drożdży instant (suszonych)ok. 300 ml ciepłej
wodywyrośnięty zaczynWykonanie:
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka miksera). Kiedy ciasto jest dokłądnie wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1.5h w ciepłe miejsce. W chłodne dni używam do tego celu minimalnie rozgrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blat kuchenny, ponownie wyrabiamy (gdyby się kleiło można lekko podsypać
mąką) i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej
mąką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h.Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190st i pieczemy kolejne 15 minut.Po wyjęciu studzimy na kratce.