Wykonanie
Dawno nie piekłam
chleba w 100% z
mąki razowej. Nawet z pszennej, nie mówiąc już o żytniej. Szczerze mówiąc jedyne moje wspomnienie, to ciężki, zbity
chleb z początków mojej przygody z pieczeniem
chleba. Okazało się jednak, że
żytni razowy chleb może być cudowny w smaku. Nawet moja rodzina, która generalnie woli
chleby lżejsze, mieszanki pszenno - żytnie, rozsmakowała się w tym
chlebie.A
chleb oczywiście w ramach styczniowej piekarni u Amber.
Składniki:375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z
mąki żytniej razowej (ja dałam 375 g zakwasu żytniego)450g
mąki żytniej razowej15 g
soli330 ml bardzo ciepłej
wody (ok. 40C)Wykonanie:
Sól rozpuścić w wodzie. Dodać zakwas i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą tak, aby powstała pianka i nie było grudek. Do tak wymieszanego zakwasu dodać
mąkę i szybko wyrobić ciasto (zmieniłam rózgę na hak do
drożdżowego ciasta). Ciasto będzie dość gęste. Misę przykryć i odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze 30 stopni (u mnie stało w 24 C). Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza.Keksówkę o długości 30 cm wysmarować
olejem i wysypać
otrębami żytnimi lub
płatkami owsianymi,
mąką razową (ja wysypałam
płatkami i
mąką). Ciasto posmarować
olejem (zapomniałam). Keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny do godziny. Ciasto urośnie tylko odrobinę.Piekarnik rozgrzać do 260 stopni. Piec przez 10 - 15 minut (piekłam 10), zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut. Po wyjęciu
chleb spryskać
wodą. Odstawić na kratkę do ostygnięcia. Kroić następnego dnia.