ßßß Cookit - przepis na Chapati

Chapati

nazwa

Wykonanie

Dziś kuchnia indyjska - proste i szybkie w przygotowaniu płaskie chlebki (placki), które są jednym z tradycyjnych dodatków do aromatycznych indyjskich potraw. Swoim neutralnym smakiem pasują do wszelkich mięs, ryb czy warzyw w pikantnym sosie; w Indiach pełnią przede wszystkim rolę sztućców. My zjedliśmy je do szpinakowej potrawki z kurczakiem (saag), na którą przepis niedługo na blogu. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj na 5 chlebków:
szklanka mąki,
2-3 łyżki oleju,
1/4 łyżeczki soli,
woda (tyle, by powstało gładkie ciasto)
olej lub klarowane masło do smarowania chlebków
Połączyć wszystkie składniki ciasta (wlać tyle wody, by dało się zagnieść z ciasta kulę) i wyrabiać przez kilka minut. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 5 kulek, każdą z nich spłaszczać i cienko rozwałkować. Posmarować olejem lub stopionym masłem, znów wyrobić i ponownie cienko rozwałkować. Każdy placek piec na suchej patelni - można je przewracać, gdy zaczną pojawią się duże bąble powietrza (placki mogą się bardzo napuszyć, tak ma być; ich pieczenie trwa bardzo krótko!). Gotowe można posmarować oliwą. Podawać do potraw indyjskich.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/chapati.html